Venter på Haakon og Mette-Marit

LONDON/OSLO (Dagbladet): Kronprins Haakon og Mette-Marit vil bli fotfulgt av paparazzier når de til høsten flytter til London. Britiske kjendisfotografer bekrefter at de forbereder seg på oppdraget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal fotfølge Haakon og Mette-Marit, sier Wavey. Han er en av de kjente paparazziene som lever av å ta bilder av kongelige, filmstjerner, fotballspillere og andre kjendiser.

- Jeg er allerede blitt engasjert av tyske blader for å ta bilder av det norske kronprinsparet.

Wavey vet om andre fotografer som er blitt engasjert, men han liker ikke å bli tatt bilde av selv. Bare ved å gjøre ham anonym og ved å la ham skjule seg bak kamera, får vi lov å ta et bilde i London.

Paparazzifotografen regner med at så snart det norske kronprinsparet blir bedre kjent i britisk presse vil interessen her øke. Han håper å tjene gode penger på dem.

Neppe i fred

Den norske fotografen Odd R. Andersen, som har ansvaret for Storbritannia og Irland i billedbyrået AFP, jobber ikke til daglig med paparazziene i London, men bekrefter at han har hørt om fotografenes forventninger til det norske kronprinsparet.

- For seks uker siden traff jeg en av de engelske paparazziene på jobb. Han mente det var merkelig at Mette-Marit og Haakon valgte London hvis de vil være i fred for fotografene. For han og kollegene hadde innstilt seg på å følge dem tett, særlig med tanke på den tyske interessen for Mette-Marit, sier Andersen.

Marked

- Etter at Diana døde har det vært stor mangel på gode kjendiser. Når hun var på førstesida, økte salget av aviser og ukeblad med hundretusener, forteller Paul Venskunas. Han har vært billedsjef i The Sun, Daily Mirror, Sunday Times og har ledet salgsavdelingen til News International. Han driver nå sitt eget fotobyrå Unicorn Pictures.

- Vil det norske kronprinsparet bli forfulgt?

- Fotografene finner raskt ut hvor de bor, hvilken restaurant de liker og hvilke bilnummer de har. De vil tipse kelnere, sjåfører og andre for å få vite hvor de er til enhver tid, sier Venskunas.

Han mener at i første omgang vil interessen være størst i Skandinavia og Tyskland, men så snart britiske redaktører ser at de er blitt fotografert i London, vil også de tenne på saken.

- Mette-Marit er en pen kvinne og de er kongelige, de liker vel å gå ut og de kan bli fotografert i selskap med andre kjendiser. Ofte blir slike personer hausset opp ei tid, for så å bli hengt ut. Det er en velkjent metode i britisk presse.

Island perfekt

- Hvordan kan de være anonyme i London?

- De kan ikke være det. Hvis de vil slippe unna rampelyset, burde de emigrere til Island, svarer Venskunas.

Han forteller at svenske prinsessene Madeleine ble så forfulgt i London av fotografer at hun valgte å gi opp studiene på LSE (London School of Economics) etter tre måneder og reise hjem. Kronprins Haakon skal studere ved samme skole.

Hvilke regler gjelder for britiske fotografer?

- Du kan fritt ta bilder av folk på offentlige steder, for eksempel på gata. Du kan også ta bilder av kjendiser med fjernlinse hvis de befinner seg i en hage, så lenge du ikke selv går inn på privat eiendom. Reglene er blitt innstrammet en del. Fotomodellen Naomi Campbell vant i retten over Daily Mirror for noen uker siden. Avisa måtte betale erstatning fordi hun kom ut av en avvenningsklinikk for narkomane. Hun ble hengt ut som tidligere narkomisbruker i teksten.

Høy fortjeneste

- Hva kan kjendisfotografene tjene?

- De dyreste bildene var av Fergie som slikket tærne på sin kjæreste i Frankrike. Det ble trykket i mange land og ga nok fotografen en inntekt på en million pund (11,4 millioner kroner til dagens kurs).

Venskunas forteller at News of the World og Mail on Sunday forrige helg offentliggjorde et bilde av prins Charles og Camilla Parker Bowles. De satt i baksetet av en bil og holdt hverandre i hånda. De to avisene betalte 30000 pund (342000 kroner).

Paul Venskunas har lite håp om at det norske kronprinsparet får gå i fred i London.

Informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet vil ikke uttale seg om hvordan kronprinsparet vurderer «trusselbildet» i London.

- Vi håper kronprinsparet kan konsentrere seg om sine studier, sier Rasch til Dagbladet.

- Vil Slottet oppfordre norske medier til å la være å kjøpe paparazzibilder?

- Det vil jeg ikke kommentere.

PÅ JAKT: Den kjente paparazzifotografen Wavey er klar med telelinse for å tjene penger på bilder av kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i London. Selv insisterer han på å være anonym i Dagbladet.