Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter på «Harry»

Politiet i Strömstad er klare for invasjon av påskeshoppende nordmenn: 50 politimenn og et helikopter er satt inn for å holde orden på massene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRØMSTAD (Dagbladet): Vi er fire kilometer fra svenskegrensa mandag formiddag og køen snirkler seg allerede svært sakte framover. Tradisjonelle norske påsketradisjoner som skitur og hytteferie har nemlig fått konkurranse av en ny aktivitet: Den årlige «pilegrimsturen» til Sverige.

Politiet i Strömstad venter at 20000 nordmenn vil ta turen over grensa skjærtorsdag, og forberedelsene til storinnrykket er alt i full gang.

- Alle politimenn som kan jobbe er satt inn nå. På en vanlig torsdag er vi to politimenn på jobb her i byen, skjærtorsdag blir vi femti, sier politikommissær Jan Åke Collin ved Strömstad politidistrikt.

Norske kontroller

Det er tydeligvis ikke småtterier som må til for å holde styr på shoppegale nordmenn:

- Vi har en stor styrke inne i byen og har fått lov til å bruke et helikopter for å holde oversikt over trafikken på E6. I tillegg har vi et godt samarbeid med norsk politi som vil foreta kontroller på den andre siden av grensa, sier Collin.

Skjærtorsdag vil politiet i Østfold ha utvidet kontroll på E6 i hele fylket.

- Folk vil merke at vi er til stede. Moss, Sarpsborg og Halden vil ha lokale patruljer ute i tillegg til UP. Denne dagen foretar ekstra mange vågale forbikjøringer og snuoperasjoner i køen. Vi vil også ha flere kontroller ved grensepostene enn normalt, sier operasjonsleder ved Østfold politidistrikt, Martin Nygårdsmoen, som ikke forstår at folk oppsøker Strömstad skjærtorsdag.

FOLKEMASSER: Politikommisær Jan Åke Collin må skjærtorsdag omdirigere trafikken i Strömstad sentrum for å holde styr på påskehoppende nordmenn. 20 000 handlende er ventet til den lille bykjernen, som vanligvis huser knappe 5 000. Foto: Nils Harald Ånstad
FOLKEMASSER: Politikommisær Jan Åke Collin må skjærtorsdag omdirigere trafikken i Strömstad sentrum for å holde styr på påskehoppende nordmenn. 20 000 handlende er ventet til den lille bykjernen, som vanligvis huser knappe 5 000. Foto: Nils Harald Ånstad Vis mer

- Jeg skjønner rett og slett ikke at folk gjør dette frivillig. Men de skal i hvert fall være klar over at politi vil være ekstra på vakt denne dagen, sier Nygårdsmoen.

Vekk fra sentrum

Politiet i Strömstad har også valgt å omdirigere trafikken bort fra sentrum på skjærtorsdag. Målet er å hindre ungdom fra å «råne» i sirkel rundt bykjernen. Collin oppfordrer derfor alle besøkende til å parkere på de store parkeringsfeltene i utkanten av byen, for så å ta gratis buss inn til byen:

- Vi har satt inn gratis buss fra parkeringsplassene ved Gymnaset, Hålkedal og Kebal. For å unngå trafikkork håper vi flest mulig vil benytte seg av tilbudet.

Søpler til

Nordmenn legger haugevis av handlekroner igjen i grensebyen, men svenskehandelen mottas ikke bare med jubel hos söta bror:

- På skjærtorsdag er det mye fyll og spetakkel. Folk tisser overalt og forsøpler. Det er ganske trist egentlig, sier Collin.

Årlig bruker Strömstad kommune 20000 kroner på å rydde opp etter påskeshopperne. Men Collin vil ikke be nordmenn om å bli hjemme.

- Da jeg var barn var det morsomste jeg visste å løpe ned til byen på skjærtorsdag og se på alle menneskene. For oss er dere nordmenn et hyggelig vårtegn, og vi hadde definitivt savnet dere om dere forsvant.

Se også Signaler side 2

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media