Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter på Kinas flyttestraff

Google uten sensur fra Hongkong vekker sterk fordømmelse fra kinesiske myndigheter.

 BLOMSTER:  En ung kineser legger ned blomster på Google-logoen utenfor kontoret i Beijung etter at flytting til usensurert virksomhet i Hongkong ble kjent i går. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
BLOMSTER: En ung kineser legger ned blomster på Google-logoen utenfor kontoret i Beijung etter at flytting til usensurert virksomhet i Hongkong ble kjent i går. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Googles overraskende flyttemelding til Hongkong i går fra den kinesiske hovedstaden Beijing, er møtt på direkten med skarpe reaksjoner fra kinesiske myndigheter.

Fra i dag slipper millioner av kinesere unna sensursperrene på internettrafikken gjennom Google - så lenge det varer.

«Brudd på skriftlige avtaler» og «uakseptabel politisering av kommersiell virksomhet» er noen av reaksjonene de kinesiske myndigheter kommer med via det offisielle nyhetsbåret Xinhua på Google-flyttingen til Hongkong.

- Er nok ikke over- Denne historien er nok ikke over ennå, medgir Google-gründer Sergeij Brin i et intervju med The New York Post.

Kina overtok den tidligere britiske kronkolonien i 1997, men den store internasjonale forretningsvirksomheten i Hongkong får operere under langt mer liberale regler enn i innlands-Kina.

Google har om lag 35 prosent av den gigantiske trafikken i Kina, men finner seg ikke lenger i nettsøk med sensur.

- Heller stenge enn sensurGoogle har i lengre tid truet med å trekke seg ut av Kina hvis regjeringen i Beijing opprettholder kravet om sensur. Hvis Beijing krever at Google ved å stanse sensuren må stenge sitt kinesiske nettsted og stenge virksomheten i Kina, får det heller bli slik, har Google-sjefene uttalt.

12. januar gikk Google første gang ut og truet med å trekke seg ut av Kina etter at de avdekket omfattende snoking i datasystemene. Blant annet skal e-postkontoene til en rekke kinesiske dissidenter og menneskerettsforkjempere ha blitt åpnet av uvedkommende.
Nå tilbyr Google usensurerte søk på forenklet kinesisk fra serverne i Hongkong.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!