BLOMSTER:  En ung kineser legger ned blomster på Google-logoen utenfor kontoret i Beijung etter at flytting til usensurert virksomhet i Hongkong ble kjent i går. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
BLOMSTER: En ung kineser legger ned blomster på Google-logoen utenfor kontoret i Beijung etter at flytting til usensurert virksomhet i Hongkong ble kjent i går. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Venter på Kinas flyttestraff

Google uten sensur fra Hongkong vekker sterk fordømmelse fra kinesiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Googles overraskende flyttemelding til Hongkong i går fra den kinesiske hovedstaden Beijing, er møtt på direkten med skarpe reaksjoner fra kinesiske myndigheter.

Fra i dag slipper millioner av kinesere unna sensursperrene på internettrafikken gjennom Google - så lenge det varer.

«Brudd på skriftlige avtaler» og «uakseptabel politisering av kommersiell virksomhet» er noen av reaksjonene de kinesiske myndigheter kommer med via det offisielle nyhetsbåret Xinhua på Google-flyttingen til Hongkong.

- Er nok ikke over- Denne historien er nok ikke over ennå, medgir Google-gründer Sergeij Brin i et intervju med The New York Post.

Kina overtok den tidligere britiske kronkolonien i 1997, men den store internasjonale forretningsvirksomheten i Hongkong får operere under langt mer liberale regler enn i innlands-Kina.

Google har om lag 35 prosent av den gigantiske trafikken i Kina, men finner seg ikke lenger i nettsøk med sensur.

- Heller stenge enn sensurGoogle har i lengre tid truet med å trekke seg ut av Kina hvis regjeringen i Beijing opprettholder kravet om sensur. Hvis Beijing krever at Google ved å stanse sensuren må stenge sitt kinesiske nettsted og stenge virksomheten i Kina, får det heller bli slik, har Google-sjefene uttalt.

12. januar gikk Google første gang ut og truet med å trekke seg ut av Kina etter at de avdekket omfattende snoking i datasystemene. Blant annet skal e-postkontoene til en rekke kinesiske dissidenter og menneskerettsforkjempere ha blitt åpnet av uvedkommende.
Nå tilbyr Google usensurerte søk på forenklet kinesisk fra serverne i Hongkong.