Venter på krig

I titusenvis gikk palestinerne ut i gatene på Vestbredden for å begrave sine seks døde etter de omfattende sammenstøtene med israelske styrker på den palestinske «Landdagen» fredag. Palestinske sikkerhetsstyrker forbereder seg på israelsk angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen er igjen på bristepunktet på Vestbredden og i Gaza. Den siste uka har vært blant de blodigste i det seks måneder lange opprøret, med 16 drepte palestinere og tre jøder.

I Gaza sier øyenvitner at palestinske styrker er mer synlige på hovedveiene.

Sammenstøt

- Den nasjonale sikkerhetsstyrken gjennomførte trening og øvelser på hovedveiene og i andre sensitive områder for å forberede seg på en eventuell infiltrasjon eller et israelsk angrep, sa en ikke navngitt kilde høyt oppe i det palestinske hierarkiet til nyhetsbyrået AFP i går.

Natt til i går kom byer på Vestbredden og i Gaza under kraftig ild fra artilleri og maskingevær. Sammenstøtene fortsatte flere steder utover dagen i går, og femten mennesker ble såret. Anslagsvis 40000 mennesker viste den siste ære til fem av de drepte fra fredagen.

- Martyrene er et budskap til verden om at opprøret ikke vil stanse før vi får tilbake vårt land og den israelske okkupasjonen er over, sa den palestinske aktivisten Ali Faraj til BBC.

Lite å tape

Tre småjenter ble såret under skuddveksling mellom palestinere og israelske styrker nær flyktningleiren Rafah i Gaza. Ei jente på fire ble truffet av splinter fra en israelsk granat. Den israelske hæren sier ei brannbombe ble kastet mot deres soldater.

Den merkbart hardere linja fra den nye statsministeren, Ariel Sharon, synes så langt bare å ha økt palestinernes raseri.

Antallet desperate palestinere som nærmer seg det punktet hvor de tror de ikke lenger har noe å tape, øker, mener politiske iakttakere. Og samtidig forsterkes det krigerske sinnet blant jødiske bosettere i de okkuperte områdene.

KOKER: Palestinerne roper slagord mot Israel mens de følger fem av sine døde til grava i Nabulus på Vestbredden. Det seks måneder lange opprøret har fått et nytt høydepunkt.