Venter på neste runde

- Ja det er godt å få satt aktiv dødshjelp på dagsorden, sier Christian Sandsdalen over et glass rødvin. Han er dømt for å ha satt dødsdosen i en MS-syk. 59 prosent av de spurte i Norsk Gallups undersøkelse mener hans handling burde vært tillatt etter loven. 28 prosent sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

80-åringen ble rikskjendis da rettssaken mot ham startet i Oslo byrett for fire måneder siden. I dag får han to brev i uka, og telefonen står sjelden stille. Han blir også invitert til paneldebatter.

- Jeg kan nesten ikke gå rundt i Oslo uten at jeg blir stoppet av fremmede mennesker, sier Sandsdalen.

- Det er mest støtteerklæringer, men det finnes jo en del kristne mennesker som ikke har mye til overs for det jeg har gjort. For ikke lenge siden ble jeg stoppet av en eldre dame. Hun sa: «Jeg ber for deg hver kveld, for husk at Jesus kan redde deg».

Sandsdalen venter nå på neste rettsrunde i lagmannsretten. Han tror sjansen for frifinnelse er større denne gangen.

- Husk at helt ordinære folk skal være med på å avgjøre skyldsspørsmålet. Hvis vi legger den nye undersøkelsen til grunn, så er det ikke tvil om at befolkningen er blitt mer liberale til eutanasi.

Mer liberale

Torsdag 13. juni i fjor ga Christian Sandsdalen MS-syke Bodil Bjerkmann dødelige doser med morfin og ketogan. På et gripende videoopptak forteller Bjerkmann om sitt eneste ønske; å få hjelp til å dø.

Sandsdalen meldte seg selv til Riksadvokaten, først og fremst for å få satt dødshjelp på dagsorden.

- Det er ikke tvil om at vi trenger en lovendring, men jeg tviler på at den kommer så lenge vi har den regjeringen vi har nå. Uansett håper jeg saken til slutt kommer til Høyesterett, sier 80-åringen.

Den pensjonerte legen er i ferd med å skrive to bøker. Han håper å få gitt dem ut på et stort forlag i Oslo. Den ene består av dikt, rim og aforismer.

- Den andre kaller jeg en «kamuflert nøkkelroman», og den handler selvsagt om dødshjelp. Jeg tror det blir en bok som kommer til provosere enkelte i helsevesenet.

Skriver bøker

Sandsdalen mener at hver kommune eller fylke må ha et slags kontrollorgan, som skal bestemme om en pasient kan motta hjelp til å dø.

- Kontrollorganet kan for eksempel bestå av en lege, en jurist og en psykolog, foreslår han.

- Men jeg er ikke for en liberal lov. Det skal ligge strenge og veldefinerte betingelser til grunn før en lege kan sette dødssprøyta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer