Venter på orkanen

Norske Cathrine Dalan (17) måtte flykte fra orkanen Frances. I dag er hun trolig på flukt igjen - fra Jeanne. Slik beskriver hun opplevelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg heter Cathrine Dalan, er 17 år og bor i Fort Pierce i Florida som utvekslingsstudent ved St. Lucie High School. Byen jeg bor i ble hardt rammet av orkanen Frances.

Jeg kom til Florida lykkelig uvitende om at det var en orkan på vei. Jeg hørte heller ikke noe snakk om det før min første skoledag, onsdag 1. september.

Jeg våknet opp torsdag morgen og kunne se at hele nabolaget hadde satt opp lemmer foran vinduene sine. Vi gjorde det samme. Torsdag kveld var det ingen tegn til liv i gatene, utenom en og annen bil som kom forbi.

Vi brukte hele torsdagen på å gjøre oss klare. Vi pakket ned de viktigste verdisakene våre og stablet alt inn i bilen.

Vi måtte også fylle alt vi fant av bøtter med vann, slik at vi fortsatt kunne skylle ned i toalettet når vi mistet strømmen.

Fredag morgen var strømmen borte. Vi dro av gårde til noen venner av vertsfamilien min. Da vi hadde kjørt den fem minutter lange veien, blåste det så fælt at vi måtte løpe rett inn, uten å ta med oss noe. Seinere gikk vi ut for å hente ting i bilen. Da vi åpnet bagasjerommet, blåste det ene bilvinduet ut, sannsynligvis på grunn av trykket.

Vinden blåste nå enda sterkere.

Lyden fra vinden utenfor overdøvet nesten alle andre lyder inne. Noen ganger kunne vi også høre trær som falt over ende. Radioen var det eneste kommunikasjonsmiddelet vi hadde. Her kunne vi få beskjed om hva som skjedde der ute. De fortalte blant annet om et portforbud.

Vi kan fortsatt se de store ødeleggelsene Frances lagde. Og straks den orkanen hadde stilnet for vårt vedkommende, så fikk vi høre at orkanen Ivan som først gikk en annen vei, hadde snudd og var på vei mot oss. Heldigvis var de meldingene feil, men nå er enda ny orkan er på vei i vår retning.

Å vente på en orkan er en ubeskrivelig følelse. Spesielt når man aldri vet hva den fører med seg og om den virkelig treffer der hvor du bor.

FRYKTER ORKANEN: Norske Cathrine Dalan (17).