Venter på Røkke-avklaring

Tidsfristen natt til onsdag nærmer seg, men ingen i Røkke-systemet vil kommentere om Orkla-lånet vil bli betalt i tide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkla kommenterer saken tidligst onsdag morgen. Informasjonssjef Ole Kristian Lunde i Orkla sier selskapet fortsatt er avventende til hva som skjer i Røkke-systemet, men gjør det klart at Orkla vil melde fra til markedet og pressen innen børsstart onsdag.

- Vi vil vel forsøke å få det ut i hvert fall innen Børsen åpner klokka ti, men jeg tror ikke det blir noe særlig før det heller, sier Lunde til NTB.

Hvis ikke de 600 millionene fra Røkke-selskapet Norway Seafoods Holding (NWSH) overføres Orklas konto i løpet av natten, kan det få betydelige konsekvenser. Orkla har tidligere varslet at Røkke personlig hefter for pengene, men om kravet til Røkke vil komme via en konkurs i NWSH er uklart. En konkurs vil trolig få alvorlige følger for de tett sammenvevde selskapene i Røkke-sfæren.

Flere medier melder imidlertid at finansieringen av de 600 millionene skal være i boks, og at de siste dagene har gått med til å blidgjøre andre kreditorer som har fryktet for penger de har til gode i Røkke-systemet.

Holder tett

Mandag kveld samlet Røkke styret i Aker RGI til møte i hovedkvarteret på Aker Brygge for å orientere om hvor saken står. Innimellom slagene dukket en smilende Røkke opp i et av kontorvinduene for å fotografere kobbelet av ventende pressefolk utenfor.

Ifølge Dagens Næringsliv dreide ikke møtet seg utelukkende om Orkla-lånet Styret skal ha fått presentert en mer fullstendig finansieringsløsning for flere selskaper i Aker RGI-systemet, ført i pennen av Røkkes «hoffmeklere» i Enskilda Securities. Løsningen skal ifølge avisen inkludere Aker Maritime, som sitter med dyre kortsiktige lån på til sammen 2,7 milliarder kroner.

Ingen i Aker RGI vil kommentere møtet, og tirsdag formiddag ble fortsatt pressen henvist til telefonsvarere i forsøk på å nå styremedlemmene.

Styremedlem Bjørn Rune Gjelsten ga følgende oppsummering til Nettavisen tirsdag morgen:

- Jeg vil ikke kommentere styremøtet utad, var alt Røkkes barndomskamerat hadde å si.

Forventer beskjed

I børsmarkedet venter man spent på utfallet av låneoppgjøret med Orkla. Tilliten til at Røkke kommer opp med en løsning er trolig likevel stor, og Røkke-selskapet Aker Kværner fortsatte tirsdag formiddag den positive børstrenden fra dagen før. I løpet av dagen flatet det ut og aksjen sluttet på samme nivå som den startet, 96 kroner.

Pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs sier til NTB at markedet forventer å få beskjed om hva som skjer fra Orkla, uten at selskapet formelt er forpliktet til å sende noen børsmelding.

- De har jo selv karakterisert det som informasjonspliktig da de sendte ut meldingen om lånet i forrige uke og jeg regner med at det fortsatt gjelder når de eventuelt får en avklaring på situasjonen, sier Olsen.

Han understreker at Børsen ikke vil foreta seg noe i denne saken.

- Alt ansvar ligger på selskapene. Vi er en vaktbikkje, men vi har ikke noe behov for å bjeffe her, sier han.

Informasjonssjef Lunde i Orkla forsikrer at en pressemelding blir sendt ut, blant annet via børsens system. Og kommer pengene inn, markerer det slutten på Orklas forretninger med Røkke-selskapene.

- Lånet er den eneste forretningsmessige tilknytningen vi har for øyeblikket, sier han.

(NTB)