Venter på Sharon

GAZA BY (Dagbladet): Soldaten Abu Jihad har ingen tro på Colin Powells fredsforhandlinger. Han venter krig. - I 1982 kjempet jeg mot Sharon i Beirut. Nå venter jeg og geværet mitt på Sharon her, sier han og peker mot den israelske grensa. Gaza er en by der alle forbereder seg på krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har sett hva Ariel Sharon gjør i våre byer på Vestbredden. Så snart Colin Powell har reist hjem, kommer han hit, og da skal vi vise det samme motet som krigerne i Jenin, sier soldaten. Han ønsker ikke å bli tatt bilde av og ikke å oppgi sitt navn i frykt for å havne på israelernes liste over ettersøkte «terrorister». Derfor kaller han seg Abu Jihad - den hellige krigens far.

- I 1967 flyktet vi da israelerne kom. Det skal aldri skje igjen. Dette er vårt land. Vi blir her og vi dør her. Vi har ikke lenger noe å tape, sier Abu Jihad.

Dagbladet treffer ham og ei lita gruppe palestinske soldater ved noen jordhauger som sperrer deler av veien inn til flyktningleiren Jabaliya utenfor Gaza by.

Barrikader

I Gaza by råder frykt og forberedelser på krig. De gjenværende ministrene fra Yassir Arafats regjering har daglige krisemøter for å forberede forsvaret av Gaza by. Ifølge talsmenn for den israelske ledelsen er det omkring 500 personer i Gaza som står på deres terroristliste - blant annet mesteparten av den militante bevegelsen Hamas' ledelse.

Gatene er delvis sperret av store jordvoller og murblokker. På gatehjørner er det bygd opp murer med sandsekker. Om dagen leker småunger ved barrikadene og titter nyfikent ut av skyteskårene og posisjonene for maskingeværer. Om natta kommer de palestinske soldatene og andre væpnede palestinere til posisjonene for å holde vakt.

Mesteparten av Yassir Arafats sikkerhetsapparat i Gaza by er intakt til tross for beskytning fra angrepshelikoptre og jagerfly.

- Vi har våre geværer og må stole på dem, sier Abu Jihad.

Andre velinformerte kilder forteller at palestinerne har miner og eksplosiver, og at disse vil bli gravd ned i jordvollene i veiene dersom den israelske okkupasjonshæren kommer.

Ingen illusjoner

På barrikadene står det «Her kommer dere ikke forbi» på hebraisk. Likevel har ingen av palestinerne Dagbladet snakker med noen illusjoner om at de skal klare å stanse en eventuell israelsk invasjon. Derfor forbereder de seg på det verste.

Ibrahim Younis har ryddet tre rom i huset sitt og opprettet et lite, provisorisk sykehus. Rommene er innredet med operasjonsbord, kirurgiske instrumenter og medisiner, og leger.

- Jeg håper på fred, men jeg forventer krig. Blir det krig, skal ikke skadde bli liggende i gatene som i Jenin, sier Younis.

FORBEREDT PÅ KRIG: Palestinerne i Gaza by forbereder seg på israelsk invasjon. I gatene bygger restene av den palestinske myndigheten barrikader og posisjoner for maskingeværer. De sivile haster rundt for å sikre lagre med mat, vann og medisiner.