Venter på sommer...

SØRUM: - Hvis noen vil ta over eiendommen, så er jeg mer en villig til å diskutere et salg. Men eneste måten å få solgt bedriften på er vel å lure en til å kjøpe den en tørr fin sommerdag, sier Trygve Busch (54) og trekker på skuldrene i regnværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elva Leira har steget seks-syv meter på kort tid, og nå står vannet rundt en meter inne i det 1000 kvadratmeter store bedriftslokalet. - Jeg får ikke forsikring lenger heller. Ingen vil forsikre bedriften for naturskader. Først betalte de ut, så avkortet de forsikringen, og nå vil de ikke ha meg som kunde, sier Busch.

Livsverk under vann

I 1968 startet Trygve Busch bedriften Busch Eloxal AS i Frogner. Siden har han slitt med flom og oversvømmelser i elva Leira. I høst har Busch og de to ansatte i firmaet hans opplevd at lokalene de arbeider i har ligget under vann seks ganger. Ikke før de har tørket og rengjort etter en flom, så kommer en ny en.

Det vedvarende regnværet har snudd livet opp ned for mange innbyggere i Sørum i Akershus de siste ukene. Dagbladet.no tok turen til jordbrukskommunen og snakket med folk om den nye hverdagen.

Høy vannføring om høsten og våren er ikke uvanlig for innbyggerne i Sørum de siste årene, men nå begynner de å bli mektig lei. Regnet og flommen tærer på. Bøndene må hver dag må se jorder druknet i regnvann.

Folk som bor ved elva Leira er lei av hele tiden å frykte isolasjon på grunn av flomvann på veien langs elva. Noen av de som bor på Bjerkemoen får kanskje ikke feire jul hjemme, men risikerer å måtte sitte på et sterilt hotellrom. Årsaken er at hjemmet deres står på kanten av et stup etter jordras i hagen.

Omvei til skolen

Theodor Gauterud i 4B på Frogner skole synes det er gøy med flom. Grunnen er enkel - da slipper han skolen når veien fra gården han bor på ligger under vann. Mor og far synes ikke det er like gøy som sønnen. De har nemlig 27 melkekyr på båsen, og melkebilen kommer ikke fram når vannet stiger.

De dagene veien er kjørbar kan Theodor kommme til skolen, men det blir en lang omvei. Han kan se skolen fra der han bor, rundt en kilometer unna. Men i dag var veien stengt mot Frogner, og da måtte han kjøre drosje. Omveien er rundt 15 kilometer.

- Kan ikke noen bare ro deg bort til skolen?

- Nei, vi har fått beskjed om at der for farlig, for strømmene i elva er så sterke, sier Theodor.

Jul på hotell

Familien Berget på Bjerkemoen frykter at huset deres skal bli knust til pinneved hvis tomta deres raser ut på grunn av leirgrunnen det står på. I åtte dager har de bodd på hotell. I dag fikk de komme hjem igjen for å flytte ut inventaret. Problemet er at de ikke har noe sted å lagre eiendelene. Huset deres er 120 kvadratmeter, og det er ikke lett å stue alt vekk. Om noen kunne hjulpet dem hadde de blitt glade.

- Vi vet ikke når vi kan flytte hjem igjen. Kanskje til våren. Kommunene må legge elva nedenfor tomta i rør før vi får flytte tilbake, sier Bjørn Berget.

Kona Åse og datteren Gunn Berget synes det er ubehagelig å være inne huset når de vet at det kan rase sammen uten forvarsel. Nabohuset henger allerede langt ut i løse lufta på kanten av et stup. Rasekspertene har konkludert med at ingen kan flytte tilbake, og at det bare er å vente til det raser 15 meter ned en skråning og knuses.

- Det kjedelige er at dette skjer rett før advent og jul, sier Åse Berget.

Sjekker broer

De kraftige strømmene i vassdragene i på Romerike tærer på bygninger og elektrisitetsmaster. Også bruene i fylket må sjekkes.

- Vi sjekker bruene for å være føre var. Man vet aldri om de holder, sier overingeniør Ole Petter Forfoti Statens vegvesen Akershus.

Da Dagbladet.no møtte han var han på vei ned under Frogner bro som ble bygd på 50-tallet. I løpet av en dag får han sjekket en fem-seks broer.

BILVEI OG BÅT:</B> Når veien er stengt av flomvann, er det greit å ha en robåt å ta seg fram med.
PÅ KANTEN AV STUPET:</B> Selv om dette huset skulle bli stående, får ikke de som bor der flytte tilbake. Raseksperter mener det bare er et tidsspørsmål før huset knuses 15 meter lenger ned i skråningen.
UNDER BROA:</B> Det er best å være føre var, sier overingeniør Ole Petter Forfot i Statens vegvesen Akershus. Han sjekker om broene på Romerike tåler den streke strømmen i vassdragene.
FLYTTER UT: Familien Berget på Bjørkemoen må flytte ut fordi raseksperter frykter huset deres vil rase ned en skråning. Nå må de kanskje feire jul på hotell.
ROR TIL SKOLEN:</B> De rekordstore nedbørsmengdene over Sørum og Akershus forårsaker visse omlegninger i de vanlige rutinene for mange, tvillingene Thea og Tarjei blir rodd hjem over deler av skoleveien av sin far, Torkil Rabbum.
VIL SELGE: </B>Bedriftslokalene til Trygve Busch har stått under vann seks ganger i høst. Er det noen som vil kjøpe firmaet hans, diskuterer han gjerne et salg.
OMVEI: Theodor Gauterud ser skolen sin like ved der han bor. Men på grunn av flommen må han kjøre en omvei med drosje på rundt 15 kilometer.