Venter på Statoil-aksjen

Når børsen åpner klokka 10, vil det vise seg om Statoil-aksjen til 69 kroner var et godt kjøp. Foreløpig ser det ut til at 62 000 privatpersoner og andre investorer har gjort en god investering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går bestemte Statoil og departementet at Statoil-aksjen skal starte med en pris på 69 kroner når den noteres på Oslo Børs i dag klokka 10. Det betyr at Olje- og energidepartementet valgte å selge unna aksjene i nedre del av prisintervallet som på forhånd var satt til mellom 66 og 76 kroner.

- Dette er en fornuftig pris og den markedet vil betale, sier oljeminister Olav Akselsen.

Populær aksje

Mesteparten av aksjene er kjøpt av utenlandske selskap, men 62 000 privatpersoner bestilte også Statoil-aksjer. De som kjøpte for opptil 25 000 kroner, fikk tre kroner rabatt per aksje. Aldri før har så mange deltatt i et norsk aksjesalg, og mange av disse vil spent følge kursutviklinga på Oslo Børs fra klokka 10 og New York-børsen i ettermiddag.

Flere eksperter tror prisen vil stige utover formiddagen. Etterspørselen etter aksjen var fire ganger så stor som antallet som ble solgt, og Finanskanalen.no tror at norske selskaper har fått færre aksjer enn de ønsket. Disse selskapene vil i så fall være med å presse prisen opp i dag.

Staten får pengene

Statoil kan ha valgt å prise aksjene lavt for å blidgjøre kjøperne.

- Jeg tror Statoil ønsker seg en vellykket børsintroduksjon og vil unngå Telenor-situasjonen der selskapet falt de første dagene, sier en analytiker til dn.no.

I dag privatiseres 17,5 prosent av Statoil, men Stortinget vil på sikt la private eie en tredjedel av oljeselskapet. Statoil tjener 13 milliarder kroner på dagens privatisering - penger som skal nedbetale lånet de fikk av Staten for å delfinansiere kjøpet av SDØE-andeler.

Følg Statoils første børsdag

Dagbladet.no og Finanskanalen.no følger Statoil-aksjen utover dagen.

Her finner du Oslo Børs.

Har hele Statoil-styret gått deg hus forbi? Les A bluffer's guide to Statoil og imponér kollegene.

ØNSKER BØRSSUKSESS: I går kunngjorde olje- og energiminister Olav Akselsen (venstre) og Statoil-sjef Olav Fjel at utgangsprisen på Statoil-aksjen blir 69 kroner.