Venter på storflommen

Innyggerne i den kinesiske byen Yueyang ser bekymret ut over Donting, Kinas nest største innsjø. Vannet sto i ettermiddag nesten to meter over faremerket, og stiger med en centimeter i timen. Ryker dikene står seks byer i fare for å bli oversvømmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 3900 kvadratkilometer store sjøen i Hunan-provinsen utøver nå et dødelig press på dikene som omgir sjøen for å verne landområdene rundt mot flom. Meterologene melder nå om tre dager med storm og regn. En million soldater og arbeidere er mobilisert for å forsterke de 930 kilometrene med diker. Avisene i Yenang oppfordrer de 600 000 innyggerne til å jobbe hardere med å styrke flomvernet.

Det er allikevel få tegn til panikk i byen. Innbyggerne følger sine daglige rutiner. Fiskerne ved brygga selger fersk fangst, matbodene serverer frityr og brus, og kort vei fra sjøen synger ubekymrede kinesere karaoke på supermarkedene, melder nyhetsbyrået AP. De fleste tror flomvernet vil holde.

- Dikene er sterke nok. Ikke noe problem, sier servitør Huang Xiaohua til AP.

1000 døde

I går meldte myndighetene at 270 000 mennesker har forlatt områdene rundt Dongting-sjøen, og at flommen så langt har ødelagt 67 000 hjem i området. I hele Kina har over 1000 mennesker blitt drept av flom og jordras siden regnsesognen begynte i juni. Bare i Hunan-provinsen har over 200 mistet livet.

Nå begynner det å bli vanskelig å skaffe forsyninger til flomofrene. Røde Kors i Hunan har bedt om hjelp fra naboprovinsene, og hvis den varslede stormen kommer vil det behøves internasjonal hjelp.

- La oss håpe det ikke skjer, sier France Hurtubise i Røde Kors sitt kontor i Kinas hovedstad Beijing.

DESPERAT KAMP: Over en million soldater og arbeidere er utkalt for å styrke dikene rundt Dongting-sjøen. Seks byer er truet av flom.