PÅ FLUKT: Flyktninger fra Syria, Iran og Afghanistan har krysset havet mellom Tyrkia og Hellas, der de gikk i land på Lesbos mandag. Foto: NTB SCANPIX
PÅ FLUKT: Flyktninger fra Syria, Iran og Afghanistan har krysset havet mellom Tyrkia og Hellas, der de gikk i land på Lesbos mandag. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Venter på Syria-pengene

Røde Kors har ikke sett noe til den lovede økte økonomiske støtten fra regjeringen til hjelpearbeid i nærområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Så langt i år har vi ikke fått mer økonomiske ressurser fra regjeringen til hjelpearbeidet enn i fjor, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

- Vi er klare, men har ikke sett noe til økt støtte i nærområdene, slik regjeringen har bebudet. Nå forventer vi mer økonomisk støtte til arbeidet i Syria og er i dialog med politisk ledelse i Utenriksdepartementet om dette, sier Mollekleiv.

Desperat behov Røde Kors-presidenten forteller at han har vært inne i Syria hvert år siden krigen startet og sett de enorme lidelsene folk er utsatt for.

- Bare inne i Syria er det mer enn åtte millioner flyktninger.

- Røde Kors og Røde Halvmåne er til stede i alle fjorten regioner inne i Syria og opplever et desperat behov for mer hjelp.

Som Rogaland Han har også besøkt nabolandene og understreker alvoret i situasjonen de står overfor.

- Tyrkia har tatt imot to millioner flyktninger.

- Libanon — som bare er litt større enn Rogaland i areal og har en befolkning på 4,5 millioner mennesker — har tatt imot 1,6 millioner flyktninger.

- De får en økende strøm av flyktninger hele tiden. Likevel forsøker lokalbefolkningen å hjelpe til så godt de kan. Ei dame hadde innlosjert ni flyktninger i sin lille toroms leilighet, sier Mollekleiv.

Og legger til:
- Vi har heller ikke sett noe til regjeringens økte økonomiske støtte til nabolandene.

Flyktninghjelpen etterlyser Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen etterlyser også bevilgninger. I Dagbladet i går sa han seg enig med Per Sandberg og Frp i at Norge kan gjøre mer i Syrias nærområde.

- Men hittil har vi ikke sett en krone mer enn det som ble omfordelt innen bistandsbudsjettet i juni.

- Finansminister Siv Jensen må komme med nye, friske penger.

- Vi tror de har et oppriktig engasjement for å hjelpe i nærområdene, men nå trenger vi å se at regjeringen mener alvor og kommer med tilleggsbevilgninger til vårt hjelpearbeid, sa Jan Egeland til Dagbladet.

Norge bidrar Statssekretær Bård Glad Pedersen i UD skriver i en mail til Dagbladet krigen i Syria har ført til en enorm humanitær krise med over 12 millioner mennesker i nød i Syria og over fire millioner mennesker på flukt til naboland.

- Norge er blant de største humanitære bidragsyterne, og vi har økt den samlede bevilgningen til humanitær nødhjelp med nesten en milliard kroner i inneværende år sammenliknet med fjorårets budsjett.

- Bare i år bidrar Norge med 1,25 milliarder kroner til humanitær hjelp til sivile i Syria og til syriske flyktninger og lokalbefolkning i nabolandene.

- Behovene er fortsatt store, og vi vil derfor øke bevilgningene ytterligere i budsjettet for neste år, opplyser statssekretær Bård Glad Pedersen.

- Når det gjelder ekstra midler fra revidert budsjett er vi i ferd med å ferdigstille den overordnete fordelingen av disse nå. Røde Kors er blant dem vi har dialog med om dette. Midlene vil bli utbetalt i løpet av de neste ukene og månedene. De vil bli kanalisert gjennom norske organisasjoner, FN-organisasjoner og Røde Kors-systemet, opplyser Pedersen.

Libya-invitasjon Røde Kors-presidenten forteller at nylig vendte tilbake fra Somalia.

SYRIA: Røde Kors-president Sven Mollekleiv i samtale med Obaida og hennes barn Omar (6) og Jana (4) og deres slektninger som henter på mat i et distribusjonssenter i Damaskus. Foto: MARI A. MØRTVEDT / NORGES RØDE KORS
SYRIA: Røde Kors-president Sven Mollekleiv i samtale med Obaida og hennes barn Omar (6) og Jana (4) og deres slektninger som henter på mat i et distribusjonssenter i Damaskus. Foto: MARI A. MØRTVEDT / NORGES RØDE KORS Vis mer

- Der møtte jeg flyktninger fra Jemen som rømmer fra en fortvilt situasjon.

- Hvis vi da legger til Afghanistan, Sør-Sudan og ser kaoset i Libya, så er sannheten at vi nå aldri har hatt flere flyktninger siden 2. verdenskrig.

- De som ikke forstår og tar innover seg dette vil jeg gjerne invitere inn i Libya eller Libanon for å se selv, sier Mollekleiv.

Nasjonal dugnad Han poengterer at mange folk bryr seg.

- Norske sjøfolk stiller opp, grekere i en vanskelig økonomisk situasjon gjør det. Men hele Europa må bidra, Hellas og Italia kan ikke gjøre dette alene, sier Sven Mollekleiv.

- I Norge må vi forsøke å hjelpe både hjemme og ute. Derfor denne dugnaden. Alle lokalforeninger til Røde Kors vil prøve å bistå slik vi gjorde på 90-tallet da flyktningene fra Balkan kom.

Følge opp vedtaket Røde Kors-presidenten vil ikke blande seg opp i valgkampdiskusjonen om flyktningspørsmålet.

- Men jeg forutsetter at Syria-vedtaket i Stortinget følges opp og registrerer at mange kommuner vil bidra, sier han.

- Noen husker at vi flyktet til Sverige under krigen og at en million nordmenn dro til Amerika fra fattige kår i Norge.
Når folk setter seg inn i hva flyktningene flykter fra, er jeg sikker på at de er med oss på å følge opp den norske humanitære tradisjonen, sier Sven Mollekleiv.

I SYRIA: Røde Kors-president Sven Mollekleiv på besøk i Damaskus, der han møtte Syria Røde Halvmåne ved et distribusjonssenter hvor det hver måned deles ut mat til 225.000 mennesker.  Foto: VIVIAN PAULSEN  / NORGES RØDE KORS
I SYRIA: Røde Kors-president Sven Mollekleiv på besøk i Damaskus, der han møtte Syria Røde Halvmåne ved et distribusjonssenter hvor det hver måned deles ut mat til 225.000 mennesker. Foto: VIVIAN PAULSEN / NORGES RØDE KORS Vis mer