Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettforhandlinger på overtid:

- Venter på tilbakemelding fra regjeringspartiene

Budsjettpartene vurderer nå en omfattende pakke med flere klimatiltak som Venstre la fram i går. 

LA FRAM NYE FORSLAG:  Partileder (V) Trine Skei Grande på vei inn til møte hos statministeren lørdag kveld. Under møtet la Venstre fram nye forslag som   Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LA FRAM NYE FORSLAG:  Partileder (V) Trine Skei Grande på vei inn til møte hos statministeren lørdag kveld. Under møtet la Venstre fram nye forslag som   Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for kveldsmøter med partilederne i statsministerboligen både fredag og lørdag, klarte ikke regjeringspartiene, Venstre og KrF å komme fram til en enighet innen fristen søndag kveld.

Nå forsetter forhandlingene på overtid.

Så lenge samtalene fortsetter, er det fortsatt håp om å komme til enighet, sier flere parter søndag.

- Venstre forhandler selvsagt fordi vi tror det er mulig å finne gode løsninger. Veien videre er at vi venter på tilbakemelding fra regjeringspartiene etter gårsdagens møte, sier Terje Breivik, i Venstre til Dagbladet søndag.

Klimapakke fra Venstre

Venstre la i går nye forslag på bordet.

Forslagene skal være en omfattende pakke med flere klimatiltak, sier en kilde med kjennskap til forhandlingene til Dagbladet.

Pakken fra Venstre skal berøre den vanskelige bilpakken indirekte, og kan løse opp i striden om drivstoffavgiftene, samtidig som partiet mener det vil føre til kutt i klimagassutslippene, får Dagbladet opplyst.

Etter det Dagbladet forstår, skal Venstres klimapakke blant annet innebære forslag om konkrete forpliktelser fra regjeringen om omsetningskravet for biodrivstoff, som Venstre i sitt alternative statsbudsjett foreslår økt til 20 prosent innen 2020.

- Vi i Venstre har lagt mange gode forslag på bordet som jeg tror kan bringe oss i mål, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sa Venstre-leder Trine Skei Grande i går kveld.

Spørsmålet er om Venstres forslag er spiselige for forhandlingspartene. Regjeringspartiene la også fram nye forslag i går som skal vurderes av partene.

Vanskelig fase

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik (Frp) vil ikke si noe om mulighetene for å bli enige, men påpeker at samtalene partiene mellom fortsetter mandag.

- Forhandlingene er alltid vanskelig i den fasen vi er i nå, men man må alltid troen, sier Nesvik, som sier han er optimist.

KrFs stortingsgruppe møtes i morgen klokka 12 for å drøfte forslaget og forhandlingene.

Høyres sentralstyre har møter i dag og i morgen, hvor budsjettet trolig er et viktig tema.

- Vi har i gang, snakker sammen og har fortsatt noe tid. Jeg håper vi lykkes, sier Svein Flåtten, finanspolitisk talsmann og en av Høyres forhandlere til Dagbladet.

- Hvordan vurderer du mulighetene for å komme til en enighet nå, i forhold til før møtet i går?

- Det går alltid framover på dette stadiet, det er noe med dynamikken i forhandlingene, sier Flåtten, som svarer positivt på at han er optimistisk.

- Ja, jeg er alltid optimist. Hvis ikke kunne jeg ikke hatt denne jobben, sier han.

Neste «frist» 5. desember

5. desember er nå neste tekniske «frist» for å komme til enighet. Da skal budsjettet etter planen debatteres i Stortinget.

- Årsaken til at det var en frist i kveld, er at tekniske utfordringer gjør at for at forhandlingsresultatet må være på plass nå for at det skal komme med i finansinnstillingen til 5. desember. Sånn som det ligger an nå vil hvert parti legge inn sine primære forslag i finansinnstillingen, forklarer Hans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsmann og leder av komiteen.

Skulle partene bli enige om en avtale inne 5. desember, kan Stortinget sende finansinnstillingen tilbake, slik at de får inn avtalen. I så fall vil debatten i Stortinget bli utsatt. Dette skjedde blant annet undre forhandlingene for to år siden.

En annen mulighet er at budsjettavtalen kan bli lagt fram som et forslag direkte i salen den 5. desember.

Det store spørsmålet er hva som vil skje hvis partene ikke kommer fram til en avtale. Det er da statsminister Erna Solberg må gjøre seg vurderinger som om hun skal stille kabinettspørsmål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!