Venter på USA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • To internasjonale eminenser har denne uka vært på tur i Midtøsten. FNs generalsekretær Kofi Annan og den britiske utenriksministeren Robin Cook har hver på sin måte forsøkt å bringe den fastlåste fredsprosessen videre. Cook ville involvere EU sterkere i bestrebelsene på å få israelere og palestinere på talefot, men oppnådde bare å fornærme begge parter. Annan har på sin side reist til regionen for å «lytte», men risikerer kritikk for å overlate initiativet til USA alene.
  • Cook irriterte israelerne ved å besøke den kontroversielle jødiske bosetningen Har Homa i Øst-Jerusalem. Palestinerne likte ikke at han etter israelsk press lot være å inspisere Har Homa sammen med den palestinske ministeren for Jerusalem, Faisal Husseini. Den israelske regjeringen har lenge sett på EU som for palestinervennlige, og dette inntrykket ble ikke svekket etter Cooks besøk.
  • Ved å ha tråkket rundt på både palestinske og israelske tær har Cook oppnådd å sette EU på sidelinjen i Midtøsten-prosessen. Denne prosessen kjennetegnes ved at USA ikke har benyttet de virkemidler landet har til å presse israelerne til å stå ved FN-resolusjoner og egne løfter. FN, USA og EU må stå sammen for å oppnå resultater. Men det ser nå ut som om USA er i ferd med å komme sterkere på banen. I går skrev en israelsk avis at amerikanerne allerede neste uke kommer til å legge fram et forslag som kan få fredsprosessen videre. Ifølge israelske medier vil USA gi partene i fredsprosessen et ultimatum: Enten godtar de en ny midlertidig løsning i løpet av kort tid, eller så tvinger amerikanerne en løsning ned over hodene på dem.
  • Derfor blir det spennende å se hva som kan komme ut av Knut Vollebæks møte med USAs utenriksminister Madeleine Albright i neste uke. Norge er framfor alt opptatt av ikke å miste det som er oppnådd gjennom de to Oslo-avtalene. Dette er et riktig utgangspunkt i en prosess som stadig avspores fra de mest uventede hold.