Venter på vulkanutbrudd

Område i Colombia evakueres. Ekspertene spår utbrudd i løpet av få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alle som bor i området rundt Galeras-vulkanen i Narino-Provinsen sør i Colombia blir nå evakuert. Skolene har allerede vært stengt i flere dager, mens myndighetene nå ber folk forlate jobbene og husene sine på ubestemt tid.

Den 4270 meter høye vulkanen kan få et utbrudd i løpet av svært får dager, mener geologer og seismologer.

- Vi kan ikke vente til det skjer før vi gjør noe, sier Colombias innenriksminister, Sabas Pretelt, ifølge CNN.

Drepte ni forrige gang

Det var nemlig oppskriften de colombianske myndighetene fulgte i 1993. Galeras viste de samme tegnene den gangen, og da utbruddet kom ble ni mennesker drept.

Seks av dem var geologer som befant seg inne i krateret på toppen av Galeras, skriver CBS.

Kost og losji til alle

De 7500 som allerede er evakuert skal alle ha fått mat og et sted å bo et annet sted i landet. Samtidig lover myndighetene å ta seg av alle andre som også evakueres fra området.

BARE ET SPØRSMÅL OM DAGER: Det eneste seismologene føler seg sikre på er at vulkanen Galeras bryter ut. Foto: EPA
BARE ET SPØRSMÅL OM DAGER: Det eneste seismologene føler seg sikre på er at vulkanen Galeras bryter ut. Foto: EPA Vis mer

Galeras-vulkanen ligger i grenseområdet mot Ecuador.

Evakueringsordren kommer samme dag som Colombia minnes et annet stort vulkanutbrudd. For 20 år siden brøt vulkanen Nevado del Ruiz ut og smeltet store mengder snø og is.

Vannmassene satt i gang et stort leirras, som begravet en hel landsby ved foten av fjellet. 25 000 døde som følge av raset.

EN MØRK SKY: Røyken fra Galeras-vulkanen ligger som et teppe over landsbyen Santa Barbara ved foten av vulkanen. Landsbyen vil forhåpentligvis være folketom snart, i påvente av vulkanens utbrudd.
FORLATER ALT DE HAR: Med munnbind for å skjerme seg mot gassene vulkanen Galeras spyr ut, forlater de fattige bøndene i landsbyen Santa Rosa Narino-provinsen før det store utbruddet kommer.