Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter rekordlavtrykk over Nord-Atlanteren

Rekorden fra 1993 kan bli slått denne helgen.

VENTER REKORDLAVTRYKK: Island vil rammes av en rekordlavrykk det neste døgnet. Illustrasjon: Meterologisk institutt
VENTER REKORDLAVTRYKK: Island vil rammes av en rekordlavrykk det neste døgnet. Illustrasjon: Meterologisk institutt Vis mer

Meteorologene er ikke optimistiske når det kommer til helgeværet her til lands. En mager trøst er kanskje likevel at det ikke vil bli på langt nær så ille her, som det ventes andre steder i Europa.

Over Nord-Atlanteren varsler nemlig Meteorologisk institutt at det ventes et rekord-lavtrykk som kan slå norgesrekorden fra 1993.

Store nedbørsmengder

Lavtrykket som beveger seg mot Island lørdag, ventes å komme helt ned på 920 hPa, forklarer vakthavende meteorolog Magnus Haukeland ved Meteorologisk institutt til Dagbladet. Det vil by på en kraftig vind og store nedbørsmengder.

- Lavtrykket kommer østover og blir ganske kraftig. Det er nokså sjelden at vi ser sånne lavtrykk, sier Haukeland.

Lavtrykket som ventes på Island kan skape trøbbel for småflytrafikk av den minste typen fly Widerøe opererer med i Norge, forklarer meteorologen.

Heller ikke her til lands slipper vi unna været som er på vei over Nord-Atlanteren. Heldigvis avtar lavtrykket en del før det når de nordligste delene av landet lørdag og søndag, men det vil likevel merkes godt.

Mye vind

Selv om lavtrykket ikke ventes over Nord-Norge før lenger ut i helga og neste uke, betyr det slett ikke et godt helgevær for de aller fleste av oss.

Fredag kveld vil vinden øke, spesielt på Vestlandet, som kan få sørvestlig stiv og sterk kuling. Også i fjellet i Sør-Norge er det ventet å blåse opp, og det er tidligere sendt ut farevarsel for snøfokk fredag kveld.

Fra lørdag ettermiddag har Meteorologisk institutt også advart om store nedbørsmengder i Vest-Agder, Rogaland, Sunnhordland og Hardanger. For disse områdene er det sendt ut gult farevarsel for regn og det er ventet rundt 60-80 millimeter regn på 12 timer.

På vestlandet sør for Stadt, Møre og Romsdal og Trøndelag vil det, ifølge Meteorologisk institutt, også øke på med vind, og de har derfor sendt ut gult farevarsel for vindkast i disse områdene.