VARMT: Til helgen blir det regn, men torsdag og fredag blir det knallvær mange steder i landet. Fredag ser ut til å bli årets varmeste dag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
VARMT: Til helgen blir det regn, men torsdag og fredag blir det knallvær mange steder i landet. Fredag ser ut til å bli årets varmeste dag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Venter rekordvarme: Her blir det varmest

Meteorologene antar at morgendagen vil bli årets varmeste dag.

Til helga er det meldt regnbyger i store deler av landet, samt varierende vær og noe lavere temperaturer til uka. Først skal knallværet glimte til i et par dager til.

Både i dag og i morgen er det meldt over 30 grader mange steder i landet.

Den varmeste dagen

- I dag blir det varmt over hele Sør-Norge og Midt-Norge. Det er vel området Østafjells og indre strøk på Sørlandet som får de høyeste temperaturene i dag, med opp mot 30 grader, forteller Camilla Albertsen, meteorolog ved StormGeo.

Hun forteller at det i går var varmest i Sigdal i Buskerud, med hele 32, 6 grader, og at indre Buskerud og Telemark er gode steder for høye temperaturer også i dag.

Fredag antas å bli den varmeste dagen i år med svært høye temperaturer mange steder i landet.

- Igjen så er det nok indre Østafjells som vil bli varmest, med godt over 30 grader. Også på Vestlandet er det er det varslet opp mot 32-33 grader, blant annet i Stavanger, Bergen og Voss, sier Albertsen.

Indre Østafjells kan nærme seg 35 grader, men det kan ikke meteorologen garantere.

Rekorder

Aldri har det vært så varmt i Norge som da Nesbyen hadde 35,7 grader i 1970. Fredag kan flere rekorder bli slått.

- I Bergen har vi en varmerekord på 31, 8 grader som ble målt i 1947 og tangert i 2003. Det er nok mulig at denne blir slått i morgen. Også i Stavanger ligger det nok an til å bli en av de varmeste dagene målt, sier Albertsen.

Oslo derimot, har en varmerekord på 35 grader fra 1901.

- Jeg tror ikke det blir fullt så varmt, sier hun.

Eldbjørg Moxnes, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, er også ganske sikker på at noen fylker vil få nye rekorder fredag.

- Det blir trolig årets varmeste dag mange steder, og da er vi i nærheten av rekordene, forteller Moxnes til NTB.

- Men vi kan ikke melde rekorder, legger hun til.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Hetebølge

Det er ikke bare i Norge det er varmt. Det har vært en liten hetebølge i Europa og Storbritannia.

- Det har vært veldig varmt på kontinentet de siste dagene. Varmlufta trekker nordover til oss nå, sier Albertsen.

Det blir fortsatt svært varmt andre steder i Europa, forsikrer Albertsen, som forteller at det er meldt 35 grader i Paris i morgen.

Meteorologen oppfordrer folk til å drikke vann og ta pause fra sola.

- Det blir som en liten sydendag. Man må passe på å drikke nok vann, og det kan være greit å ta en pause fra sola på det varmeste, sier hun.