Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter rentekutt og store stimulanser fremover

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen tror på rentekutt og store simulanser fremover.

ØKONOMI: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen spår rentekutt før jul og store stimulanser i 2015 og 2016.
ØKONOMI: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen spår rentekutt før jul og store stimulanser i 2015 og 2016. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Antallet arbeidsledige økte med 3.000 til 97.000 og en ledighet på 3,6 prosent, viser dagens sysselsettingstall fra SSB.

Antallet sysselsatte økte samtidig med 19.000 fra april til juli 2013.

Økningen i sysselsetting kom blant kvinner og menn i alderen 25-74 år. I juli utgjorde de sysselsatte 68,8 prosent av befolkningen i alderen 15-74 år, opp 0,3 prosentpoeng fra april.

Dårligere enn ventet Ifølge TDN Finans var det ventet en ledighetsrate på 3,4 prosent.

- Vi hadde ventet at ledigheten skulle opp fra forrige måned, men dette er svakere enn vi hadde sett for oss, sier makroøkonom Marius Nyborg Hov i Handelsbanken til Reuters.

Norges Bank har i sine prognoser at ledigheten skal opp utover dette halvåret, men ifølge økonomen var dette hoppet kanskje litt større enn de hadde sett for seg.

Entydig negativ retning Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen tror det er noe galt i AKU-tallene og vil ikke overdramatisere det, men han legger til at retningen på de norske nøkkeltallene nå er entydig.

- Veksten i Norge er for svak til å ta unna det økte tilbudet av arbeidskraft og holde en stabil sysselsetting. Vi får en gradvis lavere kapasitetsutnyttelse og dette er noe som har pågått siden 4. kvartal i fjor, sier han til HegnarOnline.

Han spår at dette vil akselerere frem mot jul og at igangsettelsen av nye boliger stopper opp.

- Da vil det bli rom for store stimulanser, med både rentekutt og skattelette, sier han.

Rentekutt i desember Andreassen spår at den nye regjeringen må øke bruken av oljepenger fra dagens 120 milliarder kroner, som trolig ligger inne i budsjettet som regjeringen arver, til 140 milliarder kroner i 2014. Og videre til 155 - 160 milliarder kroner i 2016.

- Norges Banks vil kapitulere for virkeligheten og kutte renten med 25 punkter til 1,25 prosent på rentemøtet den 5. desember, sier han, og legger til at det vil være rentebunnen, forutsatt at den nye regjeringen trapper opp bruken av oljepenger.

Flere nyheter
Den norske kronen stuper
Her vil varmepumpe alltid lønne seg?
Norwegian parkerer kundene — SAS flyr dem hjem

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media