Venter sakte-gående køer

Pinsehelga er omme. Det betyr at mange vender snuten hjemover og i den forbindelse er det ventet mye trafikk og lange køer på veiene mandag.

ETTERMIDDAGS-RUSH: Det er ventet mest trafikk i ettermiddag og kveld. Foto: NTB
ETTERMIDDAGS-RUSH: Det er ventet mest trafikk i ettermiddag og kveld. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag er det ventet mange biler på veiene som følge av langhelg. Så langt ser også været svært lovende ut de fleste steder i landet.

Det er dermed grunn til å tro at mange utsetter hjemfarten til i ettermiddag og kveld.

Christofa Key-Nilsen ved veitrafikksentralen øst tror det vil bli en økning av trafikanter i ettermiddag og utover kvelden.

Saktegående kø

- Men det er foreløpig bare spådom, så det gjelder å se, legger Key-Nilsen til.

Hun venter at det vil bli mest trafikk på E18, vestfra og inn mot Oslo, E6 fra Østfold mot Oslo, samt E6 fra Lillehammer ned til Oslo.

Den siste tida har det vært en rekke dødsulykker på norske veier, og trafikkoperatør Key-Nilsen oppfordrer alle som skal ferdes i trafikken mandag å tilpasse farten og følge med på trafikken.

Trafikkoperatør Svein-Harald Masterød i Vest forventer at trafikken begynner å tette seg allerede i ettida.

- Jeg vil tippe at problemstrekningene, og stedene trafikken vil stoppe opp, er ved Rugtvedtkrysset i Bamle, Langgangenkrysset i Porsgrunn og Koppstad i Holmestrand, sier han, og legger til:

- Det vil bli en del saktegående kø når mange reiser samtidig. Vi er rimelig sikre på at det blir en del kø. Innsnevring fra fire til to felt og veiarbeid vil også påvirke dette.

Litt etter klokka 12.00 meldte politiet i Sør-Øst at en tilhenger er «mistet» på en bru på E18 Langgangen, sydgående retning.

- Dette skaper en del trafikale utfordringer, skriver de.

Han forteller at det var mye trafikk på utfartsdagen fredag, og at de regner med at mange tar hjemturen mandag på grunn av det fine været.

Han oppfordrer trafikantene til å reise på litt andre tider, og kanskje vurderer litt andre ruter, som for eksempel indre vei fra Gjærmyra til Porsgrunn.

- Trykk i ettermiddag

Han håper også at folk er godt forberedt på kø og pakker med seg mat og drikke, og ikke blir rastløse, men følger køen.

Også på Vestlandet er det ventet mye trafikk på hovedveiene inn mot de største byene, som på E16 og E39 inn mot Bergen og E39 inn mot Stavanger.

- Det er fantastisk vær her på Vestlandet i dag, så jeg tipper folk vil bruke dagen, og at det dermed blir trykk i ettermiddag, sier trafikkoperatør Tom Erik Enlaugstad.

Han forteller at det var mye utfart på fredag og regner med at det vil bli saktegående kø på en del strekninger i distriktene.

På grunn av pinsetrafikken er det satt opp ekstra ferjeavganger på flere strekninger på E39 i ettermiddag og kveld.

Enlaugstad oppfordrer reisende til å ta tida til hjelp, regne med kø og ikke stresse.

- Blir man trøtt i kø, så ta gjerne et pit-stop for å hvile, sier han.

87 000 passasjerer

I nord er det imidlertid ikke ventet det store trykket.

- Det er foreløpig veldig rolig hos oss. Regner vel med at flere forflytter seg utover dagen, men vil ikke tro at det blir det helt det store trykket her i nord. Vi har ikke noe rushtrafikk, så det tror jeg skal gå helt fint, sier Synnøve Lukkassen ved veitrafikksentralen nord.

På Oslo Lufthavn er det mandag ventet 87 000 passasjerer, og den største toppen i dagens trafikk kommer i 16-17-tida, hvor det er ventet et lite rush av ankomster både på inn- og utland, ifølge Avinors pressevakt Øystein Løwer.

- Oslo Lufthavn er svært godt forberedt på dagens trafikkbilde. Et eksempel på det, er sist fredag, da lufthavna opplevde sin største utfartsdag siden 2019. Da det var flest passasjerer i terminalen, var køen i sikkerhetskontrollen på 7-8 minutter på det meste. Det fløt veldig bra, og Oslo Lufthavn har satt inn ekstra bemanning med såkalte floor walkers, altså verter som kan veilede de passasjerene som trenger det, sier han.

Generelt i Europa har det den siste tida vært kaos på flere store flyplasser, på grunn av kansellerte fly, forsinkelser og lite bemanning.

Løwer påpeker at eventuelle forsinkelser som oppstår kan påvirke punktligheten på visse avganger, men sier at det flyter godt på Oslo Lufthavn nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer