Venter shoppinginvasjon ved russergrensa

Tror Putins importforbud vil få «Ivan-handelen» til å skyte i været.

- BARE Å BYGGE UT: Bilder fra grensen mot Russland ved Storskog. Redaktør i barents observer, Thomas Nilsen tror Putins importforbud mot Norske og Europeiske varer vil føre til økt grensehandel i nord. - Det er bare å legge til rette for å bygge ut grensestasjonen, sier Nislen. Foto Berit Keilen, Scanpix
- BARE Å BYGGE UT: Bilder fra grensen mot Russland ved Storskog. Redaktør i barents observer, Thomas Nilsen tror Putins importforbud mot Norske og Europeiske varer vil føre til økt grensehandel i nord. - Det er bare å legge til rette for å bygge ut grensestasjonen, sier Nislen. Foto Berit Keilen, ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thomas Nilsen, redaktør i Barents observer, som dekker nordområdene tett tror på økt grensehandel ved grensa mellom Russland og Norge etter det russiske importforbudet.

- Jeg har selv lest Medvedjevs dekret. Der står det uthevet at forbudet ikke gjelder for produkter individuelle personer tar med seg, så lenge det er i overensstemmelse med gjeldende tollbestemmelser, sier Nilsen.

- Med importforbudet kommer halvparten av butikkhyllene i Murmansk by til å bli pakket ned. Det meste av meieri- kjøtt- og fiskeprodukter kommer fra EU eller Norge. Det skal de ikke selge lenger, sier han.

«Ivan-handel» Det bor rundt 800.000 mennesker på Kola-halvøya, som grenser til Norge. Dermed er det duket, ikke for økt harryhandel, men for «Ivan-handel», som de kaller det i Øst-Finnmark.

- Folks matvaner endrer man ikke over natta. Laks er minst like populært på middagsbordet i Russland som i Norge. Så her blir det grensehandel, sier Nilsen.

Han sier at kjøpekrafta blant befolkningen på Kola-halvøya er stor, større enn hos russere flest. Både fiskeprodukter og meieriprodukter fra Norge er mye brukt i russiske hushodninger.

- Her blir det shoppinginvasjon! Det er bare å legge til rette for å bygge ut grensestasjonen, sier Nislen.

Putin-støtte Nilsen beskriver naboskapet med russerne som godt.

- Folk til folk-samarbeidet er godt, men mellomstatlig merker vi at det er anstrengt.

- Midt oppi denne veldig spente internasjonale situasjonen, er dette positivt for begge parter, sier Nilsen.

Han snakker selv jevnlig med russere om situasjonen i Ukraina, og de økte spenningene mellom Russland og Vesten.

- Det er et dypt engasjement rundt dette i Russland. Uten å generalisere må man si at Putin desverre har god støtte i befolkninga befolkninga, sier Nilsen.

FISKER SELV: Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, og importerte norske fiskeprodukter for 6,6 milliarder kroner i 2013. Nå må de importere fra noen andre, eller gjøre som Putin - fiske selv. Foto: AFP / RIA-NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ
FISKER SELV: Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, og importerte norske fiskeprodukter for 6,6 milliarder kroner i 2013. Nå må de importere fra noen andre, eller gjøre som Putin - fiske selv. Foto: AFP / RIA-NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ Vis mer