Uværet er på vei:

- Venter skader langs kysten og heftig tordenvær

Trøndelag og Nordland vil få full storm og høy vannstand lørdag ettermiddag. VM i skreifiske er avlyst som følge av været.

UVÆR: Det vil blåse opp i full storm i Nordland lørdag ettermiddag. Også Trøndelag vil merke uværet godt. Foto: Bjørn Godal / NTB scanpix
UVÆR: Det vil blåse opp i full storm i Nordland lørdag ettermiddag. Også Trøndelag vil merke uværet godt. Foto: Bjørn Godal / NTB scanpixVis mer

Uværet er allerede i ferd med å bygge seg opp, da vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Eirik Samuelsen, besvarer Dagbladets henvendelse lørdag morgen. Vindstyrker opp i liten storm fra sør og sør-vest har truffet kysten av Trøndelag og Nordland. Men det er bare begynnelsen.

- Det blir mye sterkere vind seinere i dag. Man vil få full storm langs kysten, forteller Samuelsen.

Det betyr vindstyrke på mellom 24,5 og 28,4 meter i sekundet, men vindkastene kan komme opp i omkring 35 meter i sekundet. De kraftigste kastene er ventet å komme i ettermiddag, mellom klokka 16 og 19, ifølge Samuelsen.

- Vinden vil minke noe utover kvelden, men å si at uværet går over vil være å ta i. Det blir ufyselig også i kveld og natt, men søndagen ser roligere ut, sier meteorologen.

- Hold avstand

Vinden er imidlertid ikke det eneste som vil merkes når stormen treffer kysten lørdag ettermiddag. I tillegg er det ventet høy vannstand og bølger på opptil 13 meters høyde. Det kan medføre problemer.

- Vi er på oransje farenivå, og venter skader langs kysten i forbindelse med den høye vannstanden. Det vil også komme et ganske heftig tordenvær, regn og regnbyger. Enkelte steder kommer nedbøren som hagl på grunn av lave temperaturer, sier Samuelsen.

I varselet sendt ut fra Meteorologisk institutt oppfordres det til å vise forsiktighet og «holde avstand til vannet i strandsonen. Sjekk fortøyningen til båten og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen».

Avlyser VM

Været og meldingene gjør sitt til at VM i skreifiske, som skulle arrangeres i Svolvær, er avlyst. Det melder Lofotposten.

- Det gjør vi sammen med politiet og kystvakta, og de båtene vi har snakket med. På grunn av høye bølger på 4-5 meter og 12-18 sekundmeter med vind, forteller Sten Ståle Sortland til avisa.

Stengt i fjellet

Mens kysten i Midt- og Nord-Norge preges av stormen, er det lenger sør i landet fjellet som er hardest rammet av været. Lørdag morgen var blant annet Hardangervidda og Vikafjellet stengt på grunn av uvær. Flere steder er det kolonnekjøring.

Også fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol, og riksvei 15 over Strynefjellet er stengt, meldte Veitrafikksentralen Øst lørdag morgen. Det var tidligere kolonnekjøring på strekningen.

På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og på E134 over Haukelifjell er det kolonnekjøring, mens det på E16 over Filefjell kan bli kolonnekjøring på kort varsel.

Fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal kan bli stengt på kort varsel, melder Veitrafikksentralen.