Kan møte Biden i toppmøte:

Venter «slåssing» på bakrommet

Vladimir Putin og Xi Jinping vil delta på G-20 toppmøtet på Bali i november. Dit skal også Joe Biden. Norsk ekspert tror statslederne vil stikke seg unna for å snakke i korridorene.

DELTAR TROLIG PÅ G20-TOPPMØTE: Den kinesiske presidenten Xi Jinping og den russiske presidenten Vladimir Putin skal ha uttrykt at de vil delta på G20-møtet på Bali i november: Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB
DELTAR TROLIG PÅ G20-TOPPMØTE: Den kinesiske presidenten Xi Jinping og den russiske presidenten Vladimir Putin skal ha uttrykt at de vil delta på G20-møtet på Bali i november: Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det har ikke vært direkte kontakt mellom Joe Biden og Vladimir Putin siden Russland gikk til full angrepskrig mot Ukraina.

Nå ligger det an til at de to statslederne møtes i november, sammen med lederne for verdens største økonomier, under G20-toppmøtet på den indonesiske øya Bali.

Også Kinas president Xi Jinping skal trolig delta på toppmøtet. Han har ikke vært utenfor landets grenser siden før pandemien.

- Xi Jinping kommer. President Putin har også fortalt meg at han kommer, sier Indonesias president Joko Widodo til Bloomberg.

- Vil stikke seg unna

Som vertskap har Indonesia utpekt tre tematiske hovedpilarer for årets G20-toppmøter: Global helse, bærekraftig energi og digital transformasjon.

Men det er i korridorene at de virkelig spennende samtalene vil finne sted, ifølge Iver B. Neumann, forsker og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt.

- Det er vanlig at statsledere stikker seg bort og har møter i kanten av slike arrangementer. Begravelser er et typisk sånt sted, G20-møter er et annet. Ved å møtes der, slipper man alt «maset» med å arrangere bilaterale eller trilaterale møter fra scratch, sier Neumann til Dagbladet.

Han «krysser fingrene» for at alle de tre statslederne er interessert i å møtes. Det tror han også at de er.

- Det er alltid en avveining om en amerikansk president skal møte både sin kinesiske og russiske motpart, når de to står på svært god vennskapelig fot. Jeg vil si at det bør han, sier forskeren.

MENER STATSLEDERNE BØR MØTES: Direktør ved Fridtjof Nansens institutt, Iver B. Neumann. Foto: Fridtjof Nansens institutt
MENER STATSLEDERNE BØR MØTES: Direktør ved Fridtjof Nansens institutt, Iver B. Neumann. Foto: Fridtjof Nansens institutt Vis mer

Ifølge Neumann er de uformelle samtalene mellom statsledere på slike arrangementer ofte svært produktive.

- Hva kan bli et godt resultat av slike samtaler?

- Det er helt umulig å si, av den enkle grunn at situasjonen verden kommer til å være i da, er en annen enn den er i nå. Men jeg kan ikke se at konfliktene på noen måte vil være løst, så vi vet jo i stort hva som vil stå på dagsorden, sier Neumann.

Han tror statslederne, dersom de møtes på to- eller tremannshånd, vil innlede med å diskutere felles interesser.

- Det er alltid lurt, for å få varmet opp, før de begynner å slåss.

Anstrengt forhold

USAs forhold til både Kina og Russland er svært anstrengt.

Mens han ikke har snakket med Vladimir Putin på over et halvt år, har Joe Biden hatt flere videomøter med Xi Jinping, der konflikten mellom Kina og Taiwan har vært tema.

De to avtalte da et toppmøte ansikt til ansikt.

Det var før kongressleder Nancy Pelosi besøkte Taiwan.

Torsdag denne uka protesterte Kina også kraftig mot at USA varslet at de for første gang vil innlede formelle handelssamtaler med Taiwan.

- Desto mer grunn til å møtes, mener Neumann.

- Disse spenningene er hovedgrunnen til å snakke med motstanderen. Før eller seinere må du gjøre det uansett, så hvorfor ikke gjøre det med en gang?

Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker ved Nupi, er spent på om noen av landene, ikke minst Kina, ønsker å ta mer initiativ under årets G20-møte, enn de har gjort tidligere.

- Situasjonen rundt Taiwan er mer anspent enn noen gang, og det er begrenset hva USA kan fremme om dette temaet overfor Kina, uten å gå bort fra sin Taiwan-politikk, sier Gåsemyr, som forsker på kinesisk politikk.

SVARER IKKE: Utenriksminister Sergej Lavrov ignorerte spørsmålet til en journalist da han ankom G20-møtet på Bali torsdag. Video: AP, TWITTER. Vis mer

Zelenskyj og Putin kan møtes

Den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, er også invitert til møtet. Han har sagt at hans deltakelse avhenger av hvem som kommer.

Toppmøtet kan altså bli det første møtet mellom Putin og Zelenskyj siden Russland innledet en fullskala invasjon av nabolandet.

Hans Jørgen Gåsemyr mener at en eventuell ukrainsk deltakelse vil bli komplisert.

- Det vil være en markering av Ukrainas sak i G20-møtet. Det vil mange av medlemmene være ivrige for. Russland vil nok protestere. Land som Kina og India vil heller ikke ønske å støtte opp om det, sier Gåsemyr.

Han understreker at det kan bli lagt opp til et møte mellom de to statslederne.

- Men da er det snakk om samtaler som kan være del av en fredsforhandling, og ikke en markering for Ukraina.

Har ønsket Russland utestengt

Den amerikanske presidenten har tidligere tatt til orde for å utestenge Russland fra G20, etter fullskala-invasjonen av Ukraina.

Amerikanske embetspersoner skal også ha lagt press på Indonesia for å ekskludere Putin fra toppmøtet på Bali.

Den indonesiske presidenten opplever stormaktsrivaliseringa som «svært bekymringsfull».

- Vi ønsker en stabil og fredfull region, som vil gi oss grunnlag for økonomisk vekst. Jeg tror ikke det bare gjelder Indonesia; alle asiatiske land ønsker det samme, sier Jokowi.

Ifølge Neumann er Indonesia et velegnet sted for å avholde møter mellom Biden, Putin og Jinping.

- De er vestvendt, samtidig som de har en stor kinesisk minoritet og ikke noe utestående med Russland. Det er ingen grunn til å ikke benytte seg av Indonesia som en tilretteleggende part.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer