Venter smertefulle svar fra kommisjonen

Jan Bøhler (Ap) forventer rå ærlighet om de aller vanskeligste spørsmålene når 22.juli-kommisjonen legger fram sin rapport på mandag.

Oslo 20120228. Jan Bøhler (Ap).
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Oslo 20120228. Jan Bøhler (Ap). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Foreldre og pårørende, politi- og hjelpemannskap, politikere, PST og departementene forventer mange og konkrete svar på hvor feil ble begått 22.juli når kommisjonen legger fram sin rapport mandag.

Hva skjedde de skjebnesvangre minuttene etter bomben gikk av i regjeringskvartalet? Hvorfor det tok så lang tid før Breivik ble pågrepet ute på AUFs sommerparadis?

- Krevende dag
Jens Stoltenberg har bedt om at landet må få en «usminket og ærlig gjennomgang». Aps mann i Stortingets 22.juli-komité, Jan Bøhler, forventer intet mindre.

- Jeg er glad for at kommisjonens leder har varslet en utilslørt beskrivelse. Jeg tror alle aktører er forberedt på at alt av fakta skal på bordet nå. Det er ting som selvsagt vil bli vanskelig, men som må fram i lyset. Det vil bli en krevende dag. Vi må forberede oss på at det kan bli veldig konkret om hva som gikk galt, sier Bøhler.

Samtidig tror Bøhler dagen vil bli en stor lettelse for mange som var dirkete berørt og for dem som sto midt i beredskap og hjelpearbeid. Bøhler er opptatt av at det ikke finnes flere syndebukker enn Anders Behring Breivik:

- Det er bare én synder her. Det er én gjerningsmann som har gjort alt skadeverket, sier han.

-Samtidig er det viktig at vi ikke havner i forsvarsposisjon. Vi må ta både politiske og faglige lærdommer av dette. Jeg håper at vi politikere kan få til en konstruktiv prosess og unngå å havne i et partipolitisk spill om kommisjonens rapport.

Jaktet ikke Breiviks bil
• Et vitne i regjeringskvartalet og et vitne i regjeringskvartalets egen vaktsentral varslet om Breiviks signalement og Breiviks bilnummer. Det tok 40 minutter før informasjonen om Breiviks fluktbil ble videreformidlet til innsatsleder i regjeringskvartalet. Et åpenbart spørsmål er om politiet kunne ha stoppet Breivik på vei ut til Utøya.

- Dette har politiet tatt kritikk på, men jeg er spent på om det kommer mer i kommisjonens rapport om hva som klikket her, sier han.

Helikopter-krise
• Den manglende helikopterberedskapen har vært et stort tema siden 22.juli. I tillegg til at beredskapen var sommerstengt, var det først ved 21-tida et helikopter på plass over Utøya.

- Dette har man beklaget, men det vil være nyttig om man får på bordet mer fakta om hvorfor det tok så lang tid, og hva et operativt helikopter kunne ha betydd, sier Bøhler.

«Skyting pågår»
• Etter 22.juli er det blitt stilt en rekke spørsmål om hvor godt innarbeidet politiets instruks om «skyting pågår» var den skjebnesvangre dagen. Den første politipatruljen kjørte fra Hønefoss politistasjon klokka 17.33. Som de første var to politibetjenter fra Nordre Buskerud ved Utøya kai på landsiden klokka 17.51. I en egen rapport hevder en av tjenestemennene at de ikke fant egnede båter for transport over til Utøya. De avventet at beredskapstroppen skulle ankomme. I mens fortsatte drapene på Utøya i 40 minutter før Breivik blir pågrepet på Sydspissen av øya.

- Jeg er spent på hva kommisjonen kommer fram til her og hvordan instruksen har blitt trent og forstått, og om den er klar nok, sier Bøhler.

Overfarten
• Beredskapsstyrken Delta og Nordre Buskerud politidistrikt valgte å møtes på Storøya, og ikke Utvika camping, for å ta båt over til Utøya. I tillegg til motorstopp og båtbytte førte valg av overfart til en forsinkelse i pågripelsen.

- Det har til nå vært sprikende forklaringer på hvorfor man ikke valgte korteste vei fra Utvika. Jeg er spent på hva kommisjonen vil si om dette, sier Bøhler.

Pågripelsen
• Pågripelsen av Breivik ble først loggført til 18.32, seinere korrigerte Knut Storberget tidspunktet til 18:34 under hans redegjørelse i Stortinget. Det er også blitt stilt spørsmål om når de første innringningene faktisk kom inn til politiet fra Utøya.

- Hele tidslinjen er viktig å få klarlagt en gang for alle. Når ble informasjonen mottatt, når ble det loggført at informasjonen ble mottatt og hva slags rutiner har man for dette, sier Bøhler.

Breiviks bestillinger
• Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk ikke videre med informasjonen som kom fra Tollvesenet, via antiterrorsamarbeidet Global Shield, om Breiviks mistenksomme bestillinger fra en polsk kjemiker.

- Vi trenger å få avsluttet dette kapitlet. Det er avgjørende å få vite om samarbeidet mellom PST og Tollvesenet fungerer godt nok, og hvordan vi vil at deltakelsen internasjonalt skal være gjennom Global Shield-samarbeidet.

Helsehjelp
• Det tok litt under en time før helsepersonell kom ut på øya etter pågripelsen fordi politiet fryktet at det kunne være flere gjerningsmenn der.

- Her må man også kunne forvente en kritisk gjennomgang i rapporten. Hva slags vurderinger ble tatt av risikoen opp mot det å redde liv, sier Bøhler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer