Singapore:

Venter smitte-eksplosjon

Fredag satte Singapore ny smitterekord. Ekspert tror at antall daglige smittetilfeller vil mangedoble seg de kommende ukene. Men med svært høy vaksinasjonsgrad, og få som blir alvorlig syke, mener mange at tiden er inne for en helt ny coronakurs.

TETT I TETT: Det var folksomt på kaia Boat Quay, langs densørlige bredden av Singaporeelva, 24. september. Foto: Edgar Su / Reiters / NTB

TETT I TETT: Det var folksomt på kaia Boat Quay, langs densørlige bredden av Singaporeelva, 24. september. Foto: Edgar Su / Reiters / NTB

Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Til tross for en befolkning hvor 82 prosent er vaksinert, valgte myndigheter i Singapore å stramme inn på tiltakene i begynnelsen av denne uka.

Bakgrunnen er en bølge av smittetilfeller. Myndighetene ser med på bekymring på utviklingen - til tross for at brorparten av de smittede har milde eller ingen symptomer.

Fredag registrerte Singapore 2909 smittetilfeller - det høyeste siden pandemiens start. Samme dag ble åtte personer registrert døde som følge av viruset. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

I september ble det registrert 40 coronarelaterte dødsfall i landet. Det er nesten halvparten av landets totalt 95 dødsfall.

Nå venter Alex Cook, ekspert på infeksjonsmodellering ved Saw Swee Hock School of Public Health, at landet kan komme opp i 10 000 smittetilfeller per dag i løpet av to uker. Det skriver South China Morning Post.

Det gir imidlertid ikke grunn til bekymring i seg selv, mener han. Han tar tvert imot til orde for å redusere den omfattende testaktiviteten i landet.

Nye råd

Omfattende testing var hensiktsmessig tidlig i pandemien, sier Cook til den Hongkong-baserte avisa.

- På nåværende tidspunkt kan man derimot argumentere for at vi tester for mye, sier han.

Massetesting kan være effektivt virkemiddel hvis det fører til at personer med milde symptomer går i isolasjon, ifølge Cook. Hvis det fører til unødvendig stor pågang ved sykehus, kan det imidlertid koste mer enn det smaker, mener han.

OMFATTENDE TESTREGIME: Hurtigtestsenter i Singapore. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB
OMFATTENDE TESTREGIME: Hurtigtestsenter i Singapore. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB Vis mer

Mandag trådte nye coronatiltak i kraft i landet. De varer til 24. oktober, ifølge Reuters. Ikke mer enn to personer får møtes i sosiale tilstelninger, og alle bes om å jobbe hjemmefra.

Torsdag ble eldre - vaksinert eller ei - oppfordret til å holde seg hjemme, og bare gå ut for strengt nødvendige aktiviteter de kommende fire ukene. Oppfordringen kom etter en økning i dødsfall blant eldre i landet.

KOLLAPS: En bygning i Bangalore i India som ble bygget i1962, kollapser og fører til store ødeleggelser. Video: Newsflare. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Steg eksponentielt

Fram til forrige måned hadde Singapore unngått spreding av Delta-varianten, ifølge NTB.

Så snudde det. Torsdag meldte landets helsedepartement om at mer enn 28 000 smittetilfeller var registrert i løpet av 28 dager, ifølge CNBC.

98,1 prosent hadde milde eller ingen symptomer. 0,1 prosent døde.

Totalt var 1360 coronapasienter innlagt torsdag, hvorav 204 var alvorlig syke og måtte behandles med oksygen. 34 var innlagt på intensivavdeling. Totalt hadde landet registrert 95 000 smittetilfeller.

- Daglige tilfeller begynte å stige eksponentielt fra slutten av august 2021. Selv om antall personer som blir alvorlig syke - altså dem som trenger oksygenbehandling og intensivinnleggelse - er innenfor det vi forventet, har antall personer med milde symptomer økt svært raskt.

Det skrev Singapores helsedepartement i en uttalelse 24. september, i forbindelse med de nye tiltakene.

- Dette har vært en belastning på helsevesenet som helhet, på beredskapen og på våre helsearbeidere, da mange covid-positive med milde symptomer oppsøker medisinsk behandling ved våre sykehus, selv når det kanskje ikke er nødvendig, heter det videre.

Foreslår ny kurs

Ashley St. John, førsteamanuensis ved medinskolen Duke-NUS i Singapore, er blant dem som tar til orde for en revurdering av landets coronastrategi.

Hun understreker at smitteverntiltak som avstandsbegrensninger kan være effektive for å komme smitteoppblomstringer i møte.

- Men vi er nødt til å begynne å endre måten vi tenker på dette: Fra en begrensnings- og elimineringsstrategi, mot å leve med viruset i samfunnet vårt - med tiltak som gjør smitten mindre alvorlige for dem som rammes, sier hun til CNBC fredag.

St. John er ikke alene. Opposisjonspartiet Singapore Democratic Party er blant dem som har ytret seg kritisk om myndighetene håndtering av epidemien i landet.

- Regjeringen beveger seg i teorien vekk fra en «null-covid-strategi», men i handling er de en smule nølende, sier partiets formann Paul Tambyah til CNBC.

- Krever ressurser

Tambyah er også ekspert på smittsomme sykdommer og leder for Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection (APSMI).

Partiet har foreslått en alternativ strategi, og tar blant annet til orde for å slutte å teste asymptomatiske, vaksinerte personer annet enn ved smittesporing - samt å avvikle flere restriksjoner.

Målet er å sikre at helsevesenet kan konsentrere sine ressurser mot sårbare og alvorlig syke.

- En av våre bekymringer er at mange asymptomatiske individer blir testet, mange nedstengninger finner sted og dette krever ressurser som ideelt sett burde vært fokusert på de syke, sier Tambyah.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer