Venter store gatekamper

I Berlin har sammenstøtene mellom opprørspoliti og venstreradikale allerede begynt. I London barrikaderes butikker og McDonaldsrestauranter, mens eierne og politiet nervøst venter på de tillyste demonstrasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Berlin er over 9000 politimenn på vakt. I fjor ble over 226 politimenn skadd og 400 demonstranter arrestert i gatekamper i det radikale Kreuzberg-området. Både tillyste venstreradikale og høyreekstreme demonstrasjoner er blitt pålagt stanset av lokale myndigheter, som ønsker å bli kvitt den såkalte «opprørsturismen», men mange frykter at dette bare vil føre til enda mer voldelige opptøyer.

- Vi har hatt terror og tilnærmet borgerkrigstilstander i gatene på 1. mai de siste 14 årene. Jeg mener dette ikke kan aksepteres lenger, sier Eckart Werthebach, Berlins byråd for lov og orden.

I natt måtte politier bruke vannkanoner og pansrede kjøretøyer mot over 6000 demonstranter i byens østlige bydeler.

Spilte Monopol

I London startet det penere. I går ettermiddag spilte demonstranter en parodi på spillet Monopol i gatene for å protestere mot kapitalismen.

- Spillet Monopol handler om å samle seg opp, et perfekt spill for våre tider. Siden kapitalismen ikke bryr seg om menneskelige behov og lengsler så er det en konstant kamp mellom de som produserer og sjefene som stikker av med kaka, annonserer demonstrantene på sin nettside. I morges demonstrerte ti tusen syklister, som sørget for trafikkaos i London sentrum. Sykkelaktivistene blandet seg i morgenrushet ved å tråkke så sakte at trafikken stoppet opp.

I fjor endte 1. mai-demonstrasjonene i London med skader for ca. fem millioner kroner på butikker, McDonalds-restauranter, offisielle bygninger og et minnesmerke for de som falt i krigen.

I år venter Scotland Yard 10 000 demonstranter. Det er planlagt protester i Oxford Street, Londons travleste shoppingområde, utenfor parlamentet, et fengsel og Verdensbankens kontor i London.

Store kamper i Australia

I Australia har både politi og demonstranter blitt skadd etter voldsomme demonstrasjoner utenfor landets børser. Bare i Sydney er 30 politmenn skadd og 30 demonstranter arrestert. I Brisbane klarte 600 aktivister å få stengt bygningen med byens børs. Rundt 45 demontranter ble pågrepet.

I GANG: I Berlin er gatekampene allerede i gang. I morges måtte politiet ta i bruk pansrede kjøretøy mot en blokade satt opp av demonstranter som protesterte mot det store politioppbudet på 1. mai.
STARTER PENT: I London startet det pent i går. Demonstrantene spilte av parodi på spillet Monopol i gata. I dag fryktes store gatekamper.