STORM I VENTE: Meteorologen advarer mot store nedbørsmengder og sterke vindkast i Longyearbyen mandag og natt til tirsdag. Dette bildet er tatt like utenfor Longyearbyen ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
STORM I VENTE: Meteorologen advarer mot store nedbørsmengder og sterke vindkast i Longyearbyen mandag og natt til tirsdag. Dette bildet er tatt like utenfor Longyearbyen ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

OBS-varsel

Venter store mengder regn og storm på Svalbard -frykter jordskred

Meteorologen ber folk på Svalbard om å være forsiktige. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ventet store mengder regn og sterk vind på Svalbard mandag kveld og natt til tirsdag. Det kan føre til problemer og utløse jordskred som drar med seg løsmasser, forteller meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Meteorologen opplyser at det er varm og fuktig luft fra sør som fører til de store nedbørsmengdene.

100 millimeter regn

Nedbøren kommer som regn under cirka 500 meter over havet.

- Longyearbyen kan vente seg 30 til 50 millimeter regn på 24 timer, mens det enkelte steder langs kysten kan det regne opp mot hele 100 millimeter, sier Smits.

Dette er langt mer enn den normale nedbørsmengden. Samtidig er det ventet kraftig vind.

- Det blir full storm langs kysten, og veldig sterke vindkast i Longyearbyen. Vindkastene kan komme opp mot 30 til 50 meter i sekundet. Vindkastene varer bare noen sekunder, men det er nok til å gjøre skade, sier meteorologen.

Advarer

Meteorologen ber derfor folk som befinner seg i området om å være forsiktige og ta hensyn til været.

- Regnet starter mandag ettermiddag, men det er først utover kvelden og natten at det er grunn til bekymring for jordskred, sier Smits.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har også sendt ut OBS-varsel, og opplyser at det er fare for vann på avveie, lokale oversvømmelser og jord- og flomskred i bratt terreng på Spitsbergen.

Hastemøte

Ifølge NRK har Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt, nå innkalt til et hastemøte om OBS-varselet.

– De skal ha et møte klokken 13:00 sammen med lokalstyret i Longyearbyen. Her skal de vurdere statusen og eventuelle tiltak ut fra meldingen som har kommet, forteller sysselmannsførstebetjent Trond Olsen til NRK.