- De tallene vi sitter på nå antyder at det vil bli lavere temperaturer enn normalt i Nord-Europa. Det er ganske uvanlig at varslene går den veien, sier Erik Kolstad, klimaforsker ved NORCE og Bjerknessenteret og leder ved Climate Futures.
Trenden de siste åra har vært at klimaet blir mildere og våtere også om vinteren.

Miljøkonferansen COP 27 i Sharm el-Sheik i Egypt er akkurat over og delegatene sleit med å bli enige om å opprettholde FNs 1,5 graders målet for global oppvarming før de satte seg på flyene å dro hjem igjen.
Varmere og våtere
Utsikten for været i desember og januar viser at det går mot varmere og våtere vær i Norge. Prognosene er innhentet av Climate Futures som er et senter for langtidsvarsling av vær og klimarisiko i Norge.

- Prognosene viser at det sannsynligvis vil gå færre lavtrykk enn vanlig inn mot Tyskland, Frankrike og Polen. Det ser dermed ut til at det blir mindre vind enn normalt, noe som i så fall vil føre til lavere strømproduksjon, sier Erik Kolstad til Dagbladet.
Gir en god indikasjon
Climate Futures bruker tilstanden i havet og atmosfæren fram til 1. november til å anslå hvordan været i desember kan bli. Prognosene fra bygger på totalt 213 scenarioer fra flere modeller.
- Det er mange variabler i modellen, så vi kan ikke være sikre på utfallet så lang tid i forveien, men det gir en god indikasjon, sier han.
Med kaldere vær i Europa vil de trenge mer energi for å holde varmen gjennom vinteren. Det kan føre til høyere strømpriser i Norge.

- Hvis det skulle bli tørt i Sør-Norge og lite vind i Europa der vindparkene ligger, kan det ligge til rette for økte strømpriser, sier Kolstad.
Han understreker at usikkerheten er ganske stor, men hvis varselet slår til, er det ikke gode nyheter med tanke på strømprisen.

Drepte ekskona etter strømkrangel
Bare godt nytt for Putin
- Dette er bare gode nyheter for Vladimir Putin. Med bakgrunn i krigen i Ukraina får vi håpe at den delen av prognosen ikke stemmer, sier Kolstad til Dagbladet.
Mye nedbør de siste ukene har ført til økt kraftproduksjon og lavere strømpriser. Fyllingsgraden i store deler av landet er over normalen for årstida. I Sør-Norge var ukesprisen på strøm den laveste siden 2020.
Men en pågående krig i Europa er det knyttet stor usikkerhet til hvordan strømprisene blir utover vinteren.

- Det viktigste for strømprisene i Norge er hvordan været blir i Norge og Norden. Prognosene nå er at det ser ut til at det blir litt mildere enn normalt, men dette kan forandre seg på kort varsel.
Det sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til Dagbladet.
- Veldig mange faktorer påvirker. Hvis det blir en værtype med moderat vindkraft og lave temperaturer på kontinentet, vil dette trekke opp strømprisene også i Norden, sier Seland.
Tirsdag lå strømprisene i Sørvest-, Vest- og Sørøst-Norge ganske høyt. Mellom klokken 15 og 16 var strømprisen på 2,28 kroner per kilowattime (kWh).
Ser man bort fra støtten men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), var landets høyeste makspris på 3,067 kroner i går.
- Vi forventer strømpriser i vinter inklusive nettleie og avgifter i overkant av 3,50 pr. kWt i Sør-Norge. Det er fryktelig høyt, og det er vel bare i rekordmånedene august og september vi har sett høyere priser, sier Sigbjørn Seland.

Han tror dette er et realistisk bilde for store deler av den kaldeste vinteren.
- I desember ser det lit bedre ut, men også her er det en forventningspris på rundt 3 kroner pr. kWh, sier han.
I bunn og grunn er det været som i stor grad vil avgjøre hvordan strømprisene blir utover vinteren.
- Det ligger an til høye priser, men det er veldig væreksponert. Prisene kan bli vesentlig høyere hvis det blir kaldt, men de kan også bli vesentlig lavere hvis det blir mildere, sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til Dagbladet.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!