Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trøndelag Høyre med protest til Erna:

Venter trønderfri regjering: - Sterkt provosert

Erna Solbergs nye regjering vil være den første uten en trønder på over 20 år.

VRAKES: Linda Hofstad Helleland forsvinner fra Erna Solbergs nye regjering som presenteres i dag. Foto: NTB Scanpix
VRAKES: Linda Hofstad Helleland forsvinner fra Erna Solbergs nye regjering som presenteres i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis det stemmer er jeg sterkt provosert. Det er veldig beklagelig at ikke Trøndelag er representert i regjering, sier Elin Agdestein, stortingsrepresentant fra Trøndelag Høyre til Dagbladet.

Klokka 08.00 i dag tidlig holdt Trøndelag Høyre et ekstraordinært møte etter lekkasjer om at Linda Hofstad Helleland (H) vil bli vraket fra regjeringen.

Hvis Helleland vrakes vil Erna Solbergs nye regjering også bli trønderløs.

Ifølge NRK vil regjeringen som i dag utnevnes i statsråd være den første uten en trønder på over 20 år.

Sterk reaksjon til Erna

Ledelsen i Trøndelag Høyre har samlet seg om en uttalelse som sendes Erna Solberg. Ifølge Agdestein vil en sterk reaksjon på det som skjer sendes til statsministeren.

- Det er kort tid før statsministeren presenterer sin nye regjering. Har du noe håp om å at uttalelsen vil påvirke regjeringskabalen?

- Det vil bli en klar tilbakemelding på ryktene. Vi håper hun tar reaksjonene på største alvor. Om det kommer til å føre til en endring før regjeringen presenteres er vanskelig å si. Det skjer kanskje ikke noe på kort sikt, men kanskje etter hvert, sier Agdestein.

Hun understreker at det er veldig beklagelig at ikke Trøndelag blir presentert i regjering og beskriver det som skjer som et stort feilgrep fra Ernas side.

Mange som reagerer

- Jeg reagerer sterkt på dette. Det er det mange som gjør i Trøndelag. Man trenger perspektiver fra hele landet. Det er viktig å ha Trøndelag i regjering. Trøndelag er kåret til Norges mest innovative region av EU. Linda (Hofstad Helleland journ.anm) har også vært en synlig og aktiv statsråd. Det er ikke alle som har vært like aktive som Linda, sier hun.

Dette er den enstemmige uttalelsen fra Trøndelag Høyre:

«Basert på spekulasjoner i media vil Trøndelag Høyre uttale følgende: Det er viktig at landets regjering sammensettes på en slik måte at hele landet er representert.Trøndelag Høyre forventer at det i Erna Solbergs utvidede regjering også er medlemmer fra Trøndelag. Trøndelag er en del av landet hvor det foregår stor verdiskaping og forskning. Representasjon fra Trøndelag vil gi en regjering som speiler hele landet og også ivaretar regjeringens distriktsprofil.»

- Arroganse

Også andre Høyre-ledere har uttrykt misnøye med det som nå skjer.

- Det viser en arroganse overfor landsdelen som jeg ikke hadde forventet fra Erna Solbergs regjering, sier Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, til NRK i dag.

Leder i Trøndelag Høyre, Michael Momyr, sier til Dagbladet at han ikke regner med at Erna Solberg kommer til å gjøre noen endringer før hun presenterer den nye regjeringen i dag, men:

- Vi ønsker vitterlig å si fra og gi et klart uttrykk for at Trøndelag bør være representert. Trøndelag er en stor region som betyr mye for landet både når det gjelder forskning og verdiskaping. Vi fortjener en plass ved kongens bord.

Handler ikke om dialekt

- Føler du at dere blir dolket i ryggen?

- Jeg vil ikke bruke så store ord, men jeg føler at det ikke blir tatt tilstrekkelig hensyn til landet.

- Er dere overrasket over avgjørelsen om å vrake Helleland?

- Overrasket og indignert. Det er en dårlig vurdering.

Trine Skei Grande (V) er trønder, men bor i og representerer Oslo på Stortinget.

- Er det en trøst med Trine Skei Grande i regjering?

- Her snakker vi ikke om dialekt. Vi snakker om hvor man har sitt politiske mandat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!