Mer skatt:  Regjeringen skjerper utbytteskatten fra 27 til 28,75 prosent i 2016 og til 32 prosent i 2018.  Foto: Even Bast / Dagbladet
Mer skatt: Regjeringen skjerper utbytteskatten fra 27 til 28,75 prosent i 2016 og til 32 prosent i 2018. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer

Venter utbytterush før nyttår

- Det er ingen grunn til å sitte og vente på en gunstigere utbyttebeskatning i årene som kommer, sier Ståle Wangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Finansavisen): Regjeringen foreslår å øke skatten på utbytte for private aksjonærer fra dagens 27 prosent til cirka 28,75 prosent med virkning fra 1. januar 2016 ved å grosse opp utbytte med faktoren 1,15 og bruke den nye satsen på 25 prosent. Advokat Ståle Wangeni PwC tror at skatteskjerpelsen vil kunne føre til et utbytterush før årsskiftet, skriver Finansavisen.

- Dersom man ser bort fra skjerming viser et enkelt regneeksempel at om man betaler ut 100 i utbytte i 2015 før årsskifte betaler man 27 i skatt og sitter igjen med 73. Dersom man venter med å dele ut utbytte til 2016 så betaler man 28,75 i skatt og sitter igjen med 71,25. Følgelig sparer man 1,75 i skatt ved å foreta utbytteutdelingen nå.

Mest mulig utbytte i 2015 Nåverdien av tidlig skattebetaling er en ulempe og spiller inn i regnestykket, men ifølge Wangen tyder mye på at det er gunstig å ta ut mest mulig utbytte før årsskifte om forslaget blir vedtatt.

- For å maksimere utbytte før årsskifte kan det være gunstig å sette opp en revidert mellombalanse mot slutten av året slik at man også får med opptjent inntekt i 2015 som grunnlag for utbytteutdelingen. Beslutningen om å dele ut utbytte må skje før 1. januar 2016 for å få lavere skattesats, sier han til Finansavisen.

Med Regjeringens forslag i meldingen om ny skattereform om å senke selskapsskattesatsen ytterligere ned til 22 prosent innen 2018 kan man forvente at skattesatsen på utbytte vil øke til i underkant av 32 prosent.

- Det er følgelig ingen grunn til å sitte og vente på en gunstigere utbyttebeskatning i årene som kommer, sier Wangen til avisen.

Flere nyheter - Statsbudsjettet hindrer ikke videre rentekutt
Gir Jensen trekk for pengebruken
Økonomer: Skattekuttene virker ikke

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer