Venter Venter på FN

NEW YORK (Dagbladet): Indonesia ga i går etter for det økende presset fra hele verden om å slippe inn fredsstyrker på Øst-Timor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Habibie begynner å forstå at Indonesias framtid står på spill. Men verdens ledere stiller allerede spørsmålet om innrømmelsen bare er en måte å kjøpe seg tid på. For flyktningene begynner tida å renne ut.

Om president Habibie nå er i gang med en ny uthalingsrunde, vil vise seg i dag når Indonesias utenriksminister Ali Alatas kommer til FN i New York.

Han skal utarbeide en detaljert plan sammen med Kofi Annan om hvordan fredsstyrkene skal settes inn. Tidsfristen for å landsette tropper skal være 72 timer, ifølge USAs utenriksdepartement. Habibie selv har ikke satt noen tidsramme.

- Djevelen sitter i detaljene, mener FN-ansatte.

Sjokkert general

Washington Post skrev i går at general Wiranto, som ledsaget FN-delegasjonen til Dili i helga, var synlig sjokkert over ødeleggelsene han så i byen.

Da det kom meldinger om skyting og massakrer fra den lille byen Dare, hvor tusenvis av flyktninger har søkt ly, ba delegasjonen Wiranto om å bli ledsaget dit. Dette nektet Wiranto fordi han mente det var farlig. FN-utsendingene beskrev det de så som helvete på jord.

FNs leder for menneskerettigheter, Mary Robinson, har avlyst sin tur til Øst-Timor. Men hun har varslet at hun vil kalle sammen et krigsforbrytertribunal for å etterforske Indonesias rolle i massakrene.

- Altfor mange mennesker har mistet hjem, sikkerhet og liv siden begynnelsen av denne konflikten. Vi kan ikke la lidelsene fortsette, sa president Habibie i sin tv-tale i går. Han påsto at Indonesia har forsøkt å stabilisere situasjonen, men at soldatene har møtt for mye motstand.

Ringte

Habibie ringte FNs generalsekretær Kofi Annan i går for å åpne for at FN-styrker skal sikre den selvstendigheten Øst-Timor valgte 30.august.

Fra amerikansk side tror man Habibie endelig har innsett at Indonesia står i fare for å miste økonomisk hjelp, militært samarbeid med blant annet USA og diplomatisk kontakt med resten av verden.

Som verdens fjerde største land er Indonesia mottaker av milliarder i lån og støtte etter det økonomiske sammenbruddet i fjor.

En isolasjon nå ville knekt den skjøre økonomien, som er på bedringens vei.