Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter verste storm noensinne

Syklonen Monica nærmer seg Darwin i 350 km/t.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen tidlig lokal tid, i natt norsk tid, vil syklonen Monica treffe Darwin nord i Australia. Nå i kveld er Monica kategori fem, og det er målt vinder opp i 350 km/t. Men den har ennå ikke truffet det australske fastlandet, og myndighetene håper den vil roe seg noe før den treffer Darwin, melder News.com.au.

- Monica er den farligste stormen som det meterologiske instituttet har registrert. Vi frykter den fortsatt er i kategori fire når den treffer Darwin. Heldigvis har vi gode kriseplaner, sier en talskvinne til AAP.

Meterologene frykter Monica blir verre enn Tracy, syklonen som drepte 65 mennesker og gjorde titusener hjemløse i 1974.

Gradvis evakuering

Innbyggerne på øyene utenfor Australias kyst har blitt evakuert etter hvert som syklonen har beveget seg. På fastlandet satser myndighetene på å huse folk i spesialbygde evakueringssentre. Disse sentrene er bygget for å tåle ekstreme påkjenninger og har fullt medisinsk mannskap på stedet.

- Hus og gjenstander kan erstattes. Men det kan ikke mennesker. Vi ber alle tenke på sin egen sikkerhet og sikkerheten til sine nærmeste. Ikke ta noen sjanser, sier doktor Len Notaras ved Darwins sykehus til AAP.

- Hold dere inne!

Legen oppfordrer folk til å holde seg inne i evakueringssentrene og fraråder at de prøver å komme seg til sykehuset mens syklonen pågår.

NÆRMER SEG LAND: Monica ses oppe til høyre på dette satellittbildet, som er tatt i går. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT I AUSTRALIA OG NEW ZEALAND/EPA/SCAPIX
NÆRMER SEG LAND: Monica ses oppe til høyre på dette satellittbildet, som er tatt i går. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT I AUSTRALIA OG NEW ZEALAND/EPA/SCAPIX Vis mer

- Alle syklonsentrene vil ha førstehjelpsutstyr og medisinsk personell. Når syklonen raser, vil veiene være utrygge, det er best at folk blir værende på de lokale sentrene, sier Notaras.

Myndighetene mener det viktigste er at folk ikke får panikk, men tar det med ro og stoler på apparatet som er satt i gang. «Lytt til alle i uniform» er det klare rådet fra myndighetene.

- Vi vil åpne flere medisinske klinikker i deler av Darwin etter hendelsen, sier doktor Notaras.

FORHOLDSREGLER: To barn ser ut gjennom et teipet vindu i Darwin.
SIKRER LIVSGRUNNLAGET: Fisker Shayne Jennion fra Darwin sikrer båten i påvente av Monica.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling