Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter verste vindkast på 30 år

Råd til Svalbard-beboere: - Sikre grill og snøscooterskjermer.

 IKKE SÅ IDYLLISK DENNE HELGEN:  Den 30 år gamle orkanrekorden fra Svalbard lufthavn står i fare for å ryke fredag kveld - her idyllisk augustvær.
Illustrasjonsfoto: Tore Wuttudal, Samfoto/NTB Scanpix.
IKKE SÅ IDYLLISK DENNE HELGEN: Den 30 år gamle orkanrekorden fra Svalbard lufthavn står i fare for å ryke fredag kveld - her idyllisk augustvær. Illustrasjonsfoto: Tore Wuttudal, Samfoto/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist Svalbard ble herjet med av så kraftige vinder at uværet fikk navn, var i 1997 da stormene «Hauk» og «Leif» skremte folk innendørs.

Og innendørs er det utvetydige rådet til øygruppas befolkning også fredag og lørdag når det første ekstremværet på 18 år kan få et nytt mannsnavn - denne gangen på T som første bokstav.

- Jeg vet hva navnet blir, men det er hemmelig til vi bestemmer fredag om helgens Svalbard-vær får offisiell status som ekstremvær, sier statsmeteorolog Ola Mellem ved Meteorologisk institutt/Vervarslinga for Nord-Norge torsdag kveld.

Her kan du sjekke været enten du klorer seg fast på Svalbard eller er hvorsomhelst ellers:

- Sikre grill og scooter
Longyearbyen lokalstyre gir dette rådet til øygruppas drøyt 2 000 beboere torsdag:

- Sikre grill og scooter
«Vi oppfordrer befolkningen til å være utendørs kun i nødvendige ærend så lenge uværet varer. Vi ber dere om å sikre løse gjenstander som blir oppbevart utendørs, som sykler, scooterskjermer, ski, ved, grill osv.»

 ORKANVARSEL:  De blå områdene er mest utsatt for ekstremvind over Svalbard utpå fredagen og natt til lørdag. Grafikk: Meteorologisk institutt.
ORKANVARSEL: De blå områdene er mest utsatt for ekstremvind over Svalbard utpå fredagen og natt til lørdag. Grafikk: Meteorologisk institutt. Vis mer

Tommelfingerregel for ekstremvær i form av nedbør, er 100 millimeter regn på ett døgn. Eller omregnet til en meter tørr snø.

Nest høyeste styrkegrad - sterk storm - på den såkalte Beaufort-skalaen er normen for ekstremvær med vind. Og så kraftig mener meteorologene at det kommer til å bli.

Slik karakteristerer Meteorologisk institutt sterk storm: «Forekommer sjelden og følges av store ødeleggelser.»

Over der kommer orkan: «Forekommer meget sjelden. Uvanlig store ødeleggelser.»

- Det er flere momenter som spiller inn når vindstyrke blir vurderert som ekstremvær, blant annet skade på bebyggelse. Avgjørelsen blir tatt fredag. Det ser ikke ut til at de aller verste vindkastene kommer over hovedbebyggelsen i Longyearbyen. Men jeg ville tatt en ekstra sjekk kjapt hvis jeg hadde hatt småbåt liggende i havna der, sier statsmeteorolog Ola Mellem.

30 år gammel rekord
De aller kraftigste vindkastene som er målt på offisielle målestasjoner, er 41,2 meter pr. sekund. på flyplassen ved Longyearbyen i november 1985. Det er langt over «minstemålet» for orkan styrke.

Vakthavende ved Vervarslinga for Nord-Norge tør ikke gi noen garanti for at den 30 år gamle rekorden overlever denne fredagen og lørdagen.

- Forskjellen fra 1985 til denne gangen, er at været kom fra vest da. Nå kommer det fra øst, sier statsmeteorolog Mellem.

Og varsler samtidig snøfonner av store dimesjoner.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media