Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venter vulkanutbrudd på Island

I går kveld kokte det under Vatnajøkul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et nytt vulkanutbrudd er i emning på Island. Det koker under Vatnajøkuls tykke iskappe.

Islendingene fikk de første forvarslene om utbruddet i går kveld. Da kunne både Meteorologisk institutt og Naturvitenskapelig Institutt på Island konstatere massiv uro i det vulkanske området ved Grimsvatn under isbreen Vatnajøkul.

Uroen ble tydelig registrert på instituttenes måleinstrumenter. Klokken 20.10 begynte en konstant bølge av jordskjelv, og ilden koker under Vatnajøkul, opplyste islandske vitenskapsfolk til Islands statlige fjernsyn, RUV.

Ifølge geofysiker Ragnar Stefansson holdt skjelvene opp rundt klokken 22.00 lokal tid. Det betyr i praksis at vulkanutbruddet var i gang.

Det islandske Sivilforsvaret er i alarmberedskap, og står i løpende kontakt med lokalt politi, veivesen og luftfartsmyndigheter. Alle fly mellom Europa og USA over Island har blitt omdirigert til en rute lenger sør.

Men det er ingen umiddelbar fare for menneskeliv, for utbruddet skjer i et av de mest utilgjengelige deler av Island. Dersom store mengder smeltevann kommer strømmende på en gang, kan det bli snakk om materielle ødeleggelser.

Utbruddet har til nå ikke vært mulig å se, fordi Vatnajøkul er innhyllet i tåke og regn. Men islandske vitenskapsfolk håpet å kunne fly ut til området straks det lysnet av dag tirsdag morgen, i håp om å se utbruddet.

Situasjonen minner ifølge islandske eksperter om det siste utbruddet under Vatnajøkul i 1998. Da startet utbruddet åtte timer etter at de voldsomme, konstante jordskjelvene ble konstatert.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media