Ventet 100 år på tre kroner

GEIRANGER (Dagbladet): I 100 år har bygdefolket i Geiranger vridd seg i spenning. Helt til i går. Datoen da alle skulle få vite innholdet i det mystiske brevet sambygdingen Edvard R. Hole plasserte i Geiranger Sparebank like etter forrige hundreårsskifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 17. februar 1902 gikk Edvard R. Hole ned i Geiranger Sparebank med et brev. På konvolutten sto det «Obnes af sparebankbestyrelsen den 1. desember aar 2000».

Videre var instruksen klar om at brevet måtte oppbevares i brannsikkert skap. Og som påkrevd, på anvist dato i går, samlet banken, som nå heter Sparebanken Møre, hele bygda og Edvards etterkommere til brevåpning i turistbygdas største hotell.

Forundring

Spekulasjonene har vært mange rundt brevet. Og forundringen var stor da banksjef Olav Arne Fiskerstrand kunne avsløre at innholdet var et gavebrev.

«Tre kroner bliver til overs, tillader undertegnede bestyrelse sig at til herved at bortgive ovennævnde faa kroner med de renter og renters renter, hvor til beløpet om ett hundrede aar vil være steget til dannelse af et fond kalldet hundredeaars festfondet. »

Overskudd

Edvard hadde holdt hundreårs nyttårsfest 31. desember 1901, ett år seinere en vi regner et århundreskifte i dag. Etter festen var det blitt et aldri så lite overskudd, og i to år lurte han på hva som var det rette å gjøre med de tre kronene.

I det godt forseglede brevet skriver Edvard:

«Beløpet, som med renter og renters rente burde bli anseelig i år 2000, skal benyttes til fest og hjælp til trængende. Ni tiendedel skal benyttes ved hvært aarhundreskifte, resten skal rente seg i nye hundre år. Festtalen skal holdes av en gaardsgutt og være helt religiøs og med tilbakeblikk over svunndne tider. »

- Vi må nå vurdere hva vi skal gjøre, sier Sigmund Berge.

Ikke mye

- Mannen har jo forpliktet oss til å kalle sammen de ni som skal velge festkomité. Samtidig har vi grovregnet på de tre kronene. Så mange hundrelappene blir det dessverre ikke, påpeker Berge.

Fest ser det imidlertid ut som det skal bli i Geiranger. Den gode Edvard har gitt sambygdingene en måned på forberedelsene.

<B>ÅPNET MYSTISK BREV: </B> Kontorsjef i Sparebanken Møre, Sigmund Berge, har hatt ansvaret for brevet de siste åra.