<strong> GIKK BORT I GÅR:</strong>  Nicholas Winton, som reddet hundrevis av jødiske barn fra holocaust, døde i går, opplyste hans familie. Foto: Scanpix
GIKK BORT I GÅR: Nicholas Winton, som reddet hundrevis av jødiske barn fra holocaust, døde i går, opplyste hans familie. Foto: Scanpix Vis mer

Ventet 50 år med å fortelle kona at han reddet 669 jødiske barn fra holocaust

Nicholas Winston ble 106 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et halvt århundre fortalte han ingen om sin rolle rundt en av tidenes mest spekatuklære redningsaksjoner fra det tidligere Tsjekkoslovakia, like før andre verdenskrig brøt ut.

Det var først etter at Wintons kone fant en utklippsbok med dokumenter, bilder og navn av jødiske barn, på loftet sitt i 1988, at hun ba mannen sin om en forklaring.

Winton fortalte henne om hans rolle rundt andre verdenskrig, men foreslo å kaste utklippsboka fordi det ikke lenger hadde noen verdi.

- Jeg tror ikke det ville være av interesse for noen så lenge etter det skjedde, skal han ha sagt.

Målløs over det ektemannen hadde utrettet, lekket hun nyheten til mediene, og på sekunder gikk nyheten om den britiske redningsmannen ingen visste om, verden rundt.

Aksjemekler Winton jobbet som aksjemekler i London, da han i desember 1938 fløy til Praha for å møte en venn som hjalp flyktninger i Sudetland, den vestlige regionen av Tsjekkoslovakia som nettopp hadde blitt annektert av Nazi-Tyskland.

Krystallnatten hadde nylig truffet jødiske butikker, boliger og synagoger i Tyskland og Østerrike. En ny verdenskrig virket uunngåelig, og en rømning, for spesielt for jødiske barn, virket håpløs, ettersom det var restriksjoner mot jødisk innvandring i vesten.

Storbritannia var imidlertid et unntak, hvor enslige jødiske barn opp til sytten år, kunne komme så lenge de fikk tilbud om vertsfamilie.

Flyktninghjelpen i Storbritannia sendte derfor sine representanter til Tyskland og Østerrike, og reddet opp mot 10 000 jødiske barn
før krigen begynte.

Men en slik redningsaksjonen var ikke å finne i Tsjekkoslovakia, og Winton var derfor nødt til å stare en egen redningsaksjon for å redde ut de jødiske barna.

Tårevåt farvel Han satt livet på spill for å få de glemte jødiske barna i sikkerhet i Storbritannia. Sammen med andre frivillige forfalsket han dokumenter, bestakk Gestapo-betjenter, publisert fosterhjemsannonser i avisa og etterspurte fond.

Hundrevis av britiske familier meldte seg frivillig til å ta seg av barna, og ni tog ble satt opp for å smugle dem ut av landet.

Vitner har skildret tårevåte scener på perrongen før avreise hvor barn gråt og ba foreldrene om ikke å bli sendt bort. Mest sannsynlig var det ingen av dem så hverandre igjen.

Klarte ikke å redde alle Men bare åtte av ni tog ankom sin endelige destinasjon. 1. september kom aldri det det siste toget med 250 barn fram til Storbritannia. Det er også denne dagen, tyskerne invaderte Polen, og alle grenser kontrollert av Tyskland ble stengt.  

- Bare timer etter Tysklands invasjon av Polen, forsvant det siste toget, har Winton sagt.

- Ingen av de 250 barna om bord ble sett igjen, og alle ble antatt å ha omkommet i konsentrasjonsleire.

Nicholas Winston klarte å redde 669 jødiske barn før redningsaksjonen ble stoppet.

Winstons barn I 50 år sa han ingenting om barna han reddet, ikke engang til sin kone han giftet seg med i 1948.

Men hvorfor risikerte en aksjemegler fra London livet sitt for å redde barn i et fjernt land?

Den nærmeste forklaringen han har gitt har vært i et intervju med The New York Times.

- Hvorfor jeg reddet barna? Hvorfor gjør folk forskjellige ting? Noen mennesker tar en risiko èn sjelden gang i livet, og noen går gjennom livet uten risiko i det hele tatt.

Winton ble slått til ridder to ganger i hjemlandet og hedret flere ganger i Tsjekkia. Landets regjering nominerte ham til Nobels fredspris i 2008.

Nesten alle jødiske barn som Winton reddet, ble foreldreløse etter krigens slutt. De overlevende, mange nå i 70-og 80-årene, kaller seg bare for "Wintons barn".

<strong> REDNINGSMANN:</strong> 50 år tok det før han fortalte om hans rolle rundt masseredningen av jødiske barn fra det tidligere Tsjekkoslovakia. Foto. Scanpix
REDNINGSMANN: 50 år tok det før han fortalte om hans rolle rundt masseredningen av jødiske barn fra det tidligere Tsjekkoslovakia. Foto. Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer