Ventet 55 år for å få gifte seg

Stor feiring i går etter at homofile får gifte seg i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Del Martin (87) og Phyllis Lyon (84) møttes tidlig i 1950-årene i Seattle. De flyttet sammen noen år senere og i går, klokka 17.01 lokal tid, fikk de omsider statens velsignelse og tillatelse til å gifte seg etter å ha vært sammen i mer enn 55 år. 


- Det er utrolig hvor langt vi har kommet. Det er en vidunderlig dag og jeg takker ordføreren for dette. Jeg er veldig glad og veldig takknemlig, sa Lyon etter seremonien.

Da de to kvinnene grunnla USAs første lesbiske organisasjon i 1955 var ekteskap ikke i tankene deres. På 60-tallet jobbet de for å få myndighetene til å vedta lover mot diskriminering og fikk politifolk til å slutte å trakasere homofile på barer, skriver AP.

- Vi tenkte ikke på å gifte oss. Vi ville bare få en lov som gjorde det ulovlig å sparke oss fordi vi er homofile, sier Lyon.

Søksmål mot ekteskapsloven

I 2004 ga myndighetene i San Francisco homofile lov til å gifte seg, men disse ekteskapene ble oppløst av Californias høyesterett fordi de brøt statens lov om ekteskap. Lyon og Martin gikk, sammen med rundt 20 andre par, til søksmål mot ekteskapsloven og i går ble kampen kronet med seier, melder CNN.

San Franciscos ordfører Gavin Newsom har vært aktiv i kampanjen mot ekteskapsloven og viet Martin og Lyon i går.

- Når du tenker på hva disse to kvinnene, som har blitt nektet sine rettigheter i 55 år - tenk deg at du er i deres sted og du vil teke annerledes, sa Newsom etter seremonien.

ENDELIG GIFT: 87 år gamle Del Martin (sittende) og 84 år gamle  Phyllis Lyon skjærer opp bryllupskaken etter at de i går ble viet til ektefeller på rådhuset i San Francisco. Ved siden av kaken står et bilde av paret fra 1950-tallet, da de møttes. Foto: Scanpix
ENDELIG GIFT: 87 år gamle Del Martin (sittende) og 84 år gamle Phyllis Lyon skjærer opp bryllupskaken etter at de i går ble viet til ektefeller på rådhuset i San Francisco. Ved siden av kaken står et bilde av paret fra 1950-tallet, da de møttes. Foto: Scanpix Vis mer

Han la vekt på at homofiles rett til ekteskap gir dem respekt og verdighet.

Robin Tyler og Diane Olson var blant de første parene som giftet seg i går kveld.

- Dette handler ikke om oss. Det handler om hele bevegelsen som har gjort denne dagen mulig, sa Tyler.

Kan bli avskaffet i november

I tillegg til California er det bare Massachusets som tillater homofile ekteskap i USA. Motstanderne av loven har samlet nok underskrifter til at det må holdes folkeavstemning i staten i november om den nye ekteskapsloven skal skal bli permanent.

En fersk meningsmåling viser at 52 prosent av innbyggerne i California er for homofile ekteskap, mens 41 prosent er mot, melder BBC.

Mer enn 650 par har søkt om å inngå ekteskap i løpet av juni.

- Det blir et veldig spennende valg. Men jo flere mennesker som ser at venner og familie blir gift, jo flere er det som vil venne seg til tanken, sier Jeff Kors, leder av Likestilling California, en organisasjon som kjemper for homofiles rettigheter.

Ventet 55 år for å få gifte seg
BEVISET: Diane Olson holder opp ekteskapsattesten som viser at hun er gift med Robin Tyler.
STERKE FØLELSER: Motstanderne av loven om ekteskap for homofile protesterte da de første parene ble viet i går. De har mobilisert nok underskrifter til at det blir avholdt folkeavstemning om loven i november.