Ventet 55 år for å få gifte seg

Stor feiring i går etter at homofile får gifte seg i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Del Martin (87) og Phyllis Lyon (84) møttes tidlig i 1950-årene i Seattle. De flyttet sammen noen år senere og i går, klokka 17.01 lokal tid, fikk de omsider statens velsignelse og tillatelse til å gifte seg etter å ha vært sammen i mer enn 55 år. 

- Det er utrolig hvor langt vi har kommet. Det er en vidunderlig dag og jeg takker ordføreren for dette. Jeg er veldig glad og veldig takknemlig, sa Lyon etter seremonien.

Da de to kvinnene grunnla USAs første lesbiske organisasjon i 1955 var ekteskap ikke i tankene deres. På 60-tallet jobbet de for å få myndighetene til å vedta lover mot diskriminering og fikk politifolk til å slutte å trakasere homofile på barer, skriver AP.

- Vi tenkte ikke på å gifte oss. Vi ville bare få en lov som gjorde det ulovlig å sparke oss fordi vi er homofile, sier Lyon.

Søksmål mot ekteskapsloven

I 2004 ga myndighetene i San Francisco homofile lov til å gifte seg, men disse ekteskapene ble oppløst av Californias høyesterett fordi de brøt statens lov om ekteskap. Lyon og Martin gikk, sammen med rundt 20 andre par, til søksmål mot ekteskapsloven og i går ble kampen kronet med seier, melder CNN.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer