Ventet 60 år på kongen

-Dette har vi ventet på i 60 år, sa de norske krigsseilerne da de hilste på kong Harald og dronning Sonja i Lunenburg utenfor Halifax i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt spente og nervøse var de i minuttene før kongeparet kom, men kongen og dronningen ga seg god tid og vekslet noen ord med alle de ti nordmennene, som i dag utgjør krigsseilerkolonien i Lunenburg. For dem er Camp Norway noe stort, selv om det er lite igjen av det som en gang var treningsleiren for skyttere til konvoitjenesten over Atlanterhavet.

Charles Johansen møtte opp i uniformen fra 1942. -Og den passer fortsatt, det er ikke verst, var dronningens kommentar. Men Charles valgte å underslå at han nettopp hadde fått den lagt ut en tomme.

- Det er alltid spesielt å møte krigsseilerne og få høre deres historie fra krigens dager, sa kongen, etter at han hadde lagt ned krans ved den norske bautaen og det canadiske minnesmerket i sentrum av Lunenburg, ledsaget av to krigsveteraner.

17. mai-stemning

Det var reneste 17. mai-stemning i den lille byen. Skoleklasser kranset kjøreruten for den kongelige kortesjen, og blant de mange festkledde canadiere var det også norske bunader. Det fikk ikke hjelpe at regnet strømmet ned, kongeparet skulle alle se.

Lille Sarah var litt nervøs der hun sto med blomsterbuketten og ventet på dronning Sonja, som bøyde seg ned og vekslet noen ord med den lille.

Sarahs bestefar Welden Allen, pyntet med alle sine æresmedaljer fra krigen, ventet med blomster til kongen. Han seilte i konvoifart under hele krigen, mest med flybensin til England, og besøkte Narvik i 1952 som Forsvarets gjest.

Selve Camp Norway er i dag bare en minneplate og noen flaggstenger. Men i 1940 var det en livlig leir med flere hundre norske sjøfolk og hvalfangere, og mange ble utdannet til skyttere for å eskortere norske handelsfartøyer over havet.

I alt 635 skyttere ble uteksaminert fram til juni 1943, da Camp Norway ble nedlagt og virksomheten flyttet til New York. I tillegg fikk 350 vanlige sjøfolk opplæring i våpenbruk.

Stor gjestfrihet

Både borgermesteren i Lunenburg og kongen understreket den store betydning Camp Norway har hatt i utviklingen av nære forbindelser mellom de to land. I Nova Scotia, Halifax og Lunenburg holdes dette minnet i hevd, men for canadierne ellers er Camp Norway lite kjent.

- Vi er stolte over å kunne ønske kongen og dronningen velkommen til dette spesielle stedet på den canadiske østkyst, hvor dørene alltid vil være åpne for nordmenn, sa borgermester Laurence Mawhinney i sin velkomsttale.

- Lunenburg og Nova Scotia fortjener en spesiell takk for den gjestfrihet som ble vist nordmenn under den annen verdenskrig. Og hvis jeg har fått korrekt informasjon gjorde nordmennene et godt inntrykk, i alle fall på den kvinnelige del av befolkningen, sa kongen med henvisning til de mange norsk-canadiske ekteskap.

Kongen og dronningen besøkte også skonnerten «Bluenose II», som ble sjøsatt i 1963. Skonnerten har det største storseil i verden på 386 kvadratmeter, og er avbildet på den canadiske 10-cent-mynten.

Om bord på «Bluenose II» var dronningen uheldig og fikk en paraplyspiss i ansiktet, men det hele gikk bra, tross oppstuss fra dem som sto nærmest plassert.

(NTB)

I HALIFAX: Kong Harald og Dronning Sonja besøkte Camp Norway utstillingen i Lunenburg utenfor Halifax i dag.