Ventet i 20 timer på lege

Da Sverre Haugen (49) fikk hjerteinfarkt og kontaktet legevakta, fikk han beskjed om å ringe fastlegen i kontortida. 20 timer seinere fikk Sverre legehjelp.Nå er han delvis lam og døv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart jeg er bitter. Jeg er bare 49 år og går her med rullator, sier Sverre Haugen.

Det er nå ett år siden kroppen hans kollapset. Søndag 5. august fikk han voldsomme smerter i brystet, mageverk og han mistet hørselen.

- Jeg ble liggende på stuegulvet og rope. Til slutt hørte min bror, som bor ved siden av, ropene mine, sier Sverre.

Broren ringte legevakta i Nord-Fron kommune og fikk beskjed om å ta kontakt med fastlege dagen etter.

Hadde ikke tid

- Jeg verket i hele kroppen og var fullstendig døv. Broren min skrev på en lapp at legen ikke kunne komme. Da var jeg sikker på at jeg kom til å dø.

Tidlig morgenen etter tok broren kontakt med fastlegen. Legen hadde ikke tid til å ta imot ham før etter kontortid. Klokka fem mandag ettermiddag fikk Haugen legetilsyn.

Da ble han straks brakt til sykehus hvor det ble konstatert hjerteinfarkt, akutt nyresvikt og lungeødem.

Da hadde det gått 20 timer fra han først ba om hjelp.

Sverre ble liggende på sykehuset i åtte uker og har tilbrakt fire måneder på opptreningssenter. Han er tydelig merket av det som skjedde.

- Jeg er uføretrygda, og har mine tunge stunder, sier han.

Sverre Haugen klaget hendelsen inn for Fylkeslegen. I første omgang fant Fylkeslegen ikke noen grunn til å reise kritikk mot legen som var på vakt da Haugen ble syk. Dette vedtaket er nå opphevet og saken er igjen til behandling.

Grovt overtramp

Legen som var på vakt, ønsker ikke å si noe om saken.

- Denne hendelsen fikk dramatiske konsekvenser for min klient. Dersom Fylkeslegen nå kommer fram til at legen burde skjønt hvor alvorlig tilstanden var, er dette et eksempel på grovt overtramp fra helsepersonells side, mener Haugens advokat, Tor Kolden.

Haugen ønsker en forklaring på hvorfor han ble liggende så lenge uten hjelp.

- Man skal jo få hjelp når man trenger det. For meg er det for seint, men kanskje kan historien min forhindre at det skjer igjen.

TUNGT:</B> Sverre Haugen fikk hjerteinfarkt, og var overbevist om at han kom til å dø da han måtte vente nesten et døgn på legehjelp. I dag er han uføretrygdet.