Ventet i 30 timer

Beslutningen om å sende fly for å evakuere skadde nordmenn fra katastrofeområdet i Thailand, ble først tatt 30 timer etter at Statsministerens kontor ble informert om muligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 11.05 på andre juledag ble beredskapsvakten i Sosial- og helsedirektoratet oppmerksom på flodbølgen gjennom nyhetssendingene. Allerede 11.38 hadde direktoratet etablert en kriseledelse. Noe av det første de gjorde var å varsle om muligheten for å utløse en avtale med Forsvaret om medisinsk evakuering av folk fra regionen. Dette ble meldt inn til Helse- og omsorgsdepartementet fire minutter etter, klokka 11.42.

Klokken 12.07 ble meldingen overlevert til Statsministerens kontor: Om ønskelig kunne helsemyndighetene utløse avtalen med Forsvaret om å sende fly for å evakuere skadde fra katastrofeområdet.

Stopper opp

Men så stoppet det opp. Beslutningen om å utløse avtalen ble ikke fattet før 30 timer senere, mandag klokken 18.25. Da anmodet Sosial- og helsedirektoratet Forsvaret «om så raskt som mulig å stille fly og helseteam til transport av pasienter.» 34 timer senere, i grålysningen onsdag morgen, var det første flyet på vei.

Dagbladet har gått gjennom loggene til Utenriksdepartementet, Helse- og Omsorgsdepartementet og Sosial- og helsedirektoratet for den sjebnesvangre dagen 26. desember. De viser hektisk aktivitet både i UD og i helsemyndighetene, men ingen kommunikasjon mellom dem.

Ringte 25 ganger

UD ble aldri informert av statsministerens kontor om muligheten for å sende fly for medisinsk evakuering. Og helsemyndighetene kom aldri gjennom til UD for å få informasjon og for å informere om sine kapasiteter. Først mellom klokka 13.30 og 13.45 mandag 27. desember - etter 25 forsøk - oppnådde helsedirektoratet kontakt med mannen som ledet arbeidet i UD - utenriksråd Bjarne Lindstrøm.

Helsemyndighetene ble da invitert til møte i UD hvor UD opplyste at de tidligere på dagen hadde fått to telefoner fra nordmenn som lå skadd på sykehus i Thailand.

 FORSINKET:  Beslutningen om å sende fly for å evakuere nordmenn fra katastrofeområdet i Thailand ble tatt først 30 timer etter at helsemyndighetene la fram muligheten overfor Statsministerens kontor. Her helseminister Ansgar Gabrielsen, utenriksminister Jan Petersen og utenriksråd Bjarne Lindstrøm i etterkant av flodbølgen. Foto: Truls Brekke
FORSINKET: Beslutningen om å sende fly for å evakuere nordmenn fra katastrofeområdet i Thailand ble tatt først 30 timer etter at helsemyndighetene la fram muligheten overfor Statsministerens kontor. Her helseminister Ansgar Gabrielsen, utenriksminister Jan Petersen og utenriksråd Bjarne Lindstrøm i etterkant av flodbølgen. Foto: Truls Brekke Vis mer

Blant de første

Klokken 18.00 samme kveld besluttet UD og helsedirektoratet å sende tre team med helsepersonell til området og et medisinsk evakueringsfly. 25 minutter senere fikk Forsvaret beskjed om å begynne å gjøre flyet klart.

Da det norske evakueringsflyet nådde Phuket på formiddagen onsdag var det, tross kommunikasjonssvikten i Norge, blant de første slike fly som ankom Phuket.