Philip Manshaus:

Ventet i en halvtime før han gikk til angrep

Ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby tilbrakte Philip Manshaus (22) cirka en halvtime på parkeringsplassen utenfor moskeen før han gikk til angrep.

TERRORSIKTET: Philip Manshaus skal ifølge politiet ha brukt en time på å kjøre fra hjemmet i Bærum til Al-Noor Islamic Centre på Skui. En rute som vanligvis kun tar i underkant av 20 minutter. Video: Lilllegård / Walnum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet gikk tidligere denne uka ut med brutale detaljer om drapet på Johanne Ihle-Hansen (17). Det kom fram at hun ble påført fire skudd, tre i hodet og ett i brystkassa. Alle skuddene var dødelige, ble avfyrt på kloss hold og i kort tid etter hverandre.

Hennes stebror, Philip Manshaus (22) er siktet for drapet og for terror i Al-Noor moskeen i Bærum. Ingen ble skadet i moskeen, da Mohamed Rafiq (65) og Mohamed Iqbal overmannet Manshaus i et basketak.

I dag avslører politiet nye detaljer om Manshaus' bevegelser etter drapet overfor Dagbladet.

AL-NOOR MOSKEEN: De første patruljene ankom moskeen og pågrep Manshaus klokka 16.27. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
AL-NOOR MOSKEEN: De første patruljene ankom moskeen og pågrep Manshaus klokka 16.27. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jobbet med det tekniske

Politiet vet ikke nøyaktig når stesøsteren ble drept, altså vet de ikke vet om Manshaus har hatt tilgjengelig tid før eller etter drapshandlingen. Men de har fastslått at Manshaus drepte sin stesøster i tidsrommet 14.15-15.

Han forlot boligen omtrent klokka 15. Ut ifra det politiet vet så langt, tyder det meste på at Manshaus valgte raskeste kjørevei fra boligen til Al-Noor moskeen.

- Han kjørte først forbi moskeen, deretter svingte han og kjørte tilbake og inn på parkeringsplassen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Manshaus kjørte altså en kort strekning forbi moskeen før han snudde igjen og kjørte tilbake. Den terror- og drapssiktede 22-åringen var ifølge Kraby på parkeringsplassen til moskeen cirka 15.30.

Manshaus tilbrakte rundt en halvtime på parkeringsplassen, før første melding om skyting kom inn til politiet klokka 16.07.

- Vi vet at bilen var der hele tiden, også han, ut ifra mobildata. Vi tror at han da jobbet med det tekniske i forbindelse med Gopro-kameraet og livestrømmen, sier Kraby.

TERRORREISE: Her er bilen som terrorsiktede Philip Manshaus brukte for å ta seg til moskeen forut for angrepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TERRORREISE: Her er bilen som terrorsiktede Philip Manshaus brukte for å ta seg til moskeen forut for angrepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Livestrømmen fungerte ikke

Dagbladet kunne i august melde at det som trolig er Manshaus denne lørdagen klokka 15.56, bare minutter før moskeen blir angrepet, postet et innlegg på forumet Endchan.

Der uttrykket han også frustrasjon over at han ikke fikk til å sende live fra Gopro-kameraet, som han forsøkte å sende på Facebook. I innlegget skrev han:

«Well cobbers it’s my time, I was elected by saint Tarrant after all
We can’t let this go on, you gotta bump the race war thread irl and if you’re reading this you have been elected by me
Stream: stupid shit wont work
(lenke til facebook-siden hans)
(lenke til fotoalbumet på lastet opp dagen før)
It’s been fun, Valhall (sic!) venter».

- Var dette Manshaus som altså befant seg på parkeringsplassen?

- Vi har ikke fått bekreftet det 100 prosent, men det er all grunn til å tro at det var slik det var, svarer Kraby.

GoPro-kameraet var montert på en hjelm Manshaus hadde med. Ifølge politiet skal livestrømmen fra angrepet aldri ha vært aktiv på Facebook, og Manshaus skriver selv i innlegget at strømmingen ikke virker.

Men politiet sitter på videoopptak av selve angrepet, og dette er et svært viktig bevismateriale mot den terrorsiktede 22-åringen.

Den raskeste ruta

Tirsdag indikerte Kraby overfor Dagbladet at Manshaus kan ha tatt ruta Google Maps peker ut som raskest.

- Kan du i dag bekrefte at det er denne ruta?

- Politiet arbeider fortsatt med å kartlegge detaljene i reiseruten fra boligen til moskeen, slik at det blir for tidlig å konkludere. Ut ifra det vi vet så langt, tyder det meste på at han valgte raskeste kjørevei, sier Kraby.

TERRORSIKTET: Philip Manshaus skal ifølge politiet ha brukt en time på å kjøre fra hjemmet i Bærum til Al-Noor Islamic Centre på Skui. En rute som vanligvis kun tar i underkant av 20 minutter. Video: Lilllegård / Walnum Vis mer

Dagbladet har tidligere denne uka spurt Manshaus' forsvarer, Unni Fries, om reiseruta fra boligen og til moskeen.

- Det jeg kan si er at han har forklart seg i detalj, svarte hun tirsdag.

Innledningsvis var Manshaus villig til å forklare seg til politiet. I avhør erkjente han de faktiske forhold, men nekter straffskyld da han ser på handlingene som en form for nødverge. I seinere tid har han ikke ønsket å forklare seg ytterligere til politiet.


Planlagt angrep

Den første meldingen om skyting i moskeen kom altså inn til politiet klokka 16.07. På dette tidspunktet hadde de fleste reist fra moskeen, og det var bare tre personer igjen inne i bygget.

Klokka 16.11 rykket de første patruljene ut mot moskeen. Politiet har forklart at det tok omkring fire minutter, blant annet på grunn av språkproblemer, før de hadde brakt klarhet i at det faktisk dreide seg om en skyting. De første patruljene ankom moskeen og pågrep Manshaus klokka 16.27.

- Dagen før, tidligere på dagen og dagen etter ville det ha vært flere mennesker i moskeen. Hva har Manshaus forklart om selve tidspunktet for angrepet?

- Tidspunkt for angrepet har vært tema i avhørene. Han forklart seg om det, men jeg ønsker ikke gå inn på detaljer.

- I hvilken grad var angrepet planlagt?

- Siktede har i avhør forklarte seg om en prosess de siste to åra der han gradvis har blitt radikalisert. Det er grunn til å tro at valget om å igangsette drapet og terrorhandlingen først ble truffet de siste ukene før handlingstidspunktet, sier Kraby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer