Ventet i uvisshet på hopperne

SKIEN(Dagbladet): I over en time ventet Wenche Prøis Jacobsen (34) og Kirsten Semb(34) på å få bekreftet at deres menn hadde overlevd det iskalde hoppet over Sydpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye av gleden over at Morten Halvorsen (37) og Trond Jacobsen(32) hadde foretatt verdens første tandemhopp over Sydpolen ble overskygget av nyheten om at tre andre hoppere forulykket i hoppet.

Seint lørdag kveld forsøkte vi å få kontakt med ekspedisjonen på Sydpolen, men vi ble først avvist. Da ante vi at noe alvorlig var galt, sier Wenche Prøis Jacobsen. Den nærmeste timen var grusom. Selv om hun visste at ektemannen hadde forberedt seg i over ett år til turen, spøkte tanken i bakhodet om at noe fatalt hadde skjedd.

Natt til i går fikk de bekreftet at de to norske hopperne hadde klart seg bra. Meldingen om at tre personer var omkommet fikk de først høre på radioen i går morges.

Blandet glede

Både Wenche og Mortens samboer Kirsten føler en veldig blandet glede. De er glade fordi at deres menn har klart å gjennomføre drømmen om å bli verdens første tandemhoppere over Sydpolen, men de føler sorg for at tre andre hoppere omkom.

- Vi vet ikke hva som har skjedd. Så vidt vi har forstått hoppet Morten og Trond først. Det betyr at de har sett de tre andre hopperne falle i bakken. Det er grusomt, sier Kirsten.

Begge to har hele tiden vært overbevist om at mennene ville klare hoppet. Trond er sannsynligvis en av de mest erfarne fallskjermhopperne i Norge med sine vel 1700 hopp. Han er hovedinstruktør i Grenland fallskjermklubb og ekstremt nøye på sikkerheten.

Redningsmann

Morten Halvorsen er dykker i Skien Røde Kors Hjelpekorps i tillegg til at han er utdannet redningsmann på glatt og bratt underlag. I ett helt år har de to holdt på med forberedelsene til Sydpol-hoppet.

- Selv om vi har følt oss sikre på at det skulle gå bra, kan vi jo aldri være helt trygge. Noe kan jo gå galt, men verken Morten eller Trond tar sjanser. Da de møtte de andre hopperne i Chile forrige uke, ble de kalt «High-tech Norwegians». Utstyret de har benyttet har de selv tilpasset i blant annet et fryselager med vindmaskin.

Fru Wenche har selv hoppet 300 ganger i fallskjerm. Da de to giftet seg i Eidander kirke for tolv år siden, landet brudeparet på kirkebakken i fallskjerm. Derfor vet hun svært godt hvor viktig sikkerheten er.

I GOD BEHOLD: Morten Halvorsen og Trond Jacobsen har i et helt år forberedt Sydpolhoppet. De legger stor vekt på sikkerheten.
Familie i uvisshet