Ventet ni minutter med å varsle

Nationalteateret stasjon ble evakuert på grunn av røyk. Brannvesenet først varslet da det var over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Røyutviklingen fra et tog på perrongen ved Nationaltheatret T-banestasjon var stå stor at hele stasjonen måtte evakueres klokken 09.41 i dag.

Røyken kom fra et tog som skulle gå mot vest.

Underbrannmester Odd Aarøe ved Oslo Brann- og redningsetat opplyser at Oslo Sporveier først ringte da røykutviklingen var over.

- De ringte første gang klokka 09.50, og fortalte at det hadde vært røykutvikling og hadde evakuert, men at det ikke var behov for vår assistanse. Deretter ringte de igjen klokka 09.59, sier han.

- Sporveien må varsle oss tidligere, så vi kan rykke ut og undersøke. Dette er Sporveien i et nøtteskall, sier Aarøe.

Han sier det er Brannvesenets ansvar å vurdere risikoen ved branntilløp, men at det er opp til Sporveien å tilkalle etaten slik at de kan rykke ut så tidlig som mulig.

Informasjonssjef Bjørn Rydmark ved Oslo Sporveier er uenig i framstillingen. Han mener Sporveien har foretatt den nødvendige varslingen, og at situasjonen ble avklart på en god måte.

- Klokka 09.41 ble det oppdaget til dels kraftig røykutvikling på et tog på vei vestover, som skulle til Østerås. Vi besluttet å evakuere stasjonen og toget, noe som gikk fint, da det var mye personell fra Sporveien på stedet, sier Rydmark.

FAREN OVER: T-baneføreren markerer at alt er trygt på T-banen. Et av de foregående T-banetogene ble evakuert på grunn av en røykutvikling på en vogn. Foto: ANDERS W. HAGEN
FAREN OVER: T-baneføreren markerer at alt er trygt på T-banen. Et av de foregående T-banetogene ble evakuert på grunn av en røykutvikling på en vogn. Foto: ANDERS W. HAGEN Vis mer

- Vi slo av kjørestrømmen fra trafikksentralen, og røykutviklingen fra vognen avtok. Det var ikke fare for noens liv og helse, den verste konsekvensen var at all trafikk på T-banen ble om lag 20 minutter forsinket, sier Rydmark.

Først klokka 09.50, ni minutter etter at røykutviklingen var oppdaget og stoppet, ble brannvesenet varslet.

- Denne tiden ble brukt til å kartlegge situasjonen. Det er trafikkleders vurdering når brannvesenet skal varslet, og de er meget profesjonelle, og har vært i slike situasjoner mange ganger før. I dette tilfellet var det ingen høydramatikk, så jeg oppfatter dette ikke som kritikkverdig, sier Rydmark.

- Det er streng instruks om at samtlige nødetater skal varsles, slik at de er i beredskap ved hendelser som har større alvorlighetsgrad. Men her var det vår vurdering, ut fra størrelsen på hendelsen, at det ikke var nødvendig med utrykning, sier han.

Heller ikke politiet hadde hørt noe om brannen selv om Oslo Sporveier meldte om full evakuering. Operasjonsleder ved Oslopolitiet hadde klokka 09.57 kun hørt om røykutviklingen fra pressen.

Passasjerene sier de måtte vente i 10-12 minutter. Toget kjørte deretter videre.