Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ventet over en time på telefon fra Obama

Nervepirrende venting for Thorbjørn Jagland, som nettopp snakket med Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Klokka 11.00 i dag kunngjorde Thorbjørn Jagland at president Barack Obama får Nobels fredspris.

- Han får prisen for hans ekstraordinære innsats for å styrke demokratiet rundt om i verden og hans visjon og arbeid for en verden uten atomvåpen, sa Jagland.

I kveld fikk han snakket med Obama over telefon.

- Han var ydmyk. Han betraktet dette som en pris til alle som vil følge med på det han har startet, og bringe verden inn på et tryggere spor med internasjonal diplomati, sier Jagland etter telemøtet med verdens mektigste mann.

- Obama så ikke bare på prisen som en oppmuntring, men som en beskjed om at han skulle forsette på det samme sporet han er på i dag.

Obama må omorganisere
Jagland måtte vente i over en time på at presidenten i USA skulle ringe. Telefonmøtet som fant sted på redigererenes spiserom i NRK, ble utsatt to ganger før Jagland endelig fikk Obama i tale.

- Jeg minnet han om at datoen er den 10. desember og at vi ikke kan avvike fra den. Han sa da at han skulle omorganisere hele sitt program for å kunne komme, sier Jagland.

- Hva var det første han sa til deg?

- Det første han sa var at han var veldig takknemlig, men ydmyk. Han sa han så frem til å komme til Norge, for der har han aldri vært før, sier Jagland til Dagbladet.

FIKK NOBEL FREDSPRIS: Barack Obama. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH
FIKK NOBEL FREDSPRIS: Barack Obama. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH Vis mer

- Hva tenker du nå?

- Jeg fikk formidlet en veldig viktig beskjed, og at han tok den innfallsvinkelen. Det var akkurat det komiteen har ønsket å formidle; En beskjed til alle mennesker over hele verden om at det nå er skapt en åpning for å bringe verden inn på et tryggere spor.

- En ære
Jagland sier at han var ikke nervøs, men spent.

- Han er en hyggelig mann, og det var en ære å gå snakke med han. Det viktigste var å formidle vårt budskap, sier han.

Jagland fikk snakket med Obama om presidentens innsats for fred i verden.

- Han har redusert spenningen og temperaturen i verden. Bare det er nok til å få fredsprisen, særlig når man tenker på hva som var situasjon for noen år siden. Da var det konfrontasjon på alle fronter.

- Det er mye som gjenstår, men andre må følge på og gi et svar. USA har sagt de vil bruke det internasjonale diplomati. Nå er det opp til andre også å svare.

- Mange har ment det er for tidlig å gi han prisen. Sa han noe om det?

- Nei, det sa han ikke noe om. Om to-tre år kunne det vært for sent, mener Jagland.

Barack Obama får prisen i Oslo 10. desember. Han får prisen for å ha styrket det internasjonale diplomatiet og samarbeidet mellom mennesker på tvers av grensene.

Fredsprissjokk
Det var stor oppstandelse i fredssenterets aula da Jagland kunngjorde prisvinneren. Også på Stortinget var mange overrasket.
Både Frp-leder og Høyre-leder Erna Solberg er sterkt skeptiske.

Jagland avviser at dette er en populistisk tildeling.

- Det er bare å se på verden det siste året, sa Jagland til Dagbladet tidligere i dag.

Gir bort pengene
Prispengene utgjør 10 millioner svenske kroner og skal overrekkes Obama sammen med medaljen og diplomet i rådhuset i Oslo 10. desember.

Presidentens talsmann Robert Gibbs opplyser, ifølge CNN, at Obama vil gi pengene til et veldedig formål, men at han ikke foreløpig ikke har bestemt seg for hvem som skal få pengene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling