Canada:

Ventet på hjelp: Døde

En kvinne i Canada skal ha ventet nærmere sju timer på sykehuset før hun fikk hjelp.

NOVA SCOTIA: I denne provinsen døde kvinnen som skal ha ventet nesten sju timer på hjelp på sykehuset. Foto: Shutterstock / NTB
NOVA SCOTIA: I denne provinsen døde kvinnen som skal ha ventet nesten sju timer på hjelp på sykehuset. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

En kvinne i Canada døde nyttårsaften, etter å angivelig ha ventet på hjelp i nesten sju timer på akuttmottaket på et sykehus, skriver The Independent.

Kvinnen, som er identifisert som 37 år gamle Allison Holthoff, ble hastet til legevakta 31. desember, etter at tilstanden hennes ble forverret fra det som opprinnelig ble antatt å være en urolig mage.

- Ingenting skjedde

Mannen hennes, Gunter Holthoff, har uttalt seg til den statlige kringkasteren i Canada, CBC News, og forteller at han måtte bære kona si på ryggen til Cumberland Regional Health Care Center i Nova Scotia-provinsen.

Men hjelpen lot vente på seg.

- Hun hadde tydelige smerter, har ektemannen fortalt i ettertid.

På sykehuset trillet han henne i rullestol, og minnes at hun nesten ikke klarte å sitte oppreist.

Det var først klokka 18.00 på kvelden, over seks timer etter at paret ankom sykehuset, at ble kvinnen oppsøkt av en lege for en forundersøkelse og urinprøve.

Ektemannen har fortalt at kona ikke var i stand til å stå på beina selv, og at hun falt inne på baderomsgulvet.

- Jeg sa til sykepleierne et par ganger at tilstanden hennes var forverret, men ingenting skjedde, hevder han.

«Kode blå»

Ifølge Gunter fortalte Allison selv at hun følte hun skulle dø.

- Jeg tror jeg dør. Ikke la meg dø her, skal hun ha sagt.

Seinere ble kvinnen ført inn på et rom. En sykepleier sjekket blodtrykket hennes, og ifølge ektemannen skal det ha vært urovekkende lavt.

Akutthjelp ble kalt inn umiddelbart og etter planen skulle det tas et røntgenbilde, men kvinnen mistet pusten.

- Det neste som skjedde var at øynene hennes rullet bakover og at brystet hennes hevet seg. Så begynte det å pipe rundt oss. Det neste jeg hører er «kode blå, kode blå», har Gunter fortalt.

Krever granskning

Kode blå indikerer en medisinsk nødssituasjon som hjertestans eller åndedrettsstans.

Han mener helsesystemet ikke fungerer og at det trengs en endring.

Ifølge tall CBC har fått innsyn til, er dødsfall på akuttmottaket det høyeste på seks år.

I 2022 døde 558 mennesker på akuttmottak i Nova Scotia. Det var en liten oppgang fra 505 mennesker i 2021, og en betydelig oppgang fra 2020, hvor tallet var 393.

Tallet sammenliknet med antall pasienter er imidlertid lavt og tilsvarer 0,12 prosent.

Sykehuset har ikke uttalt seg om hendelsen og viser til personvern. På generelt grunnlag har likevel presidenten for Doctors Nova Scotia uttalt at dødsfall på akuttmottak ikke nødvendigvis betyr at en person ikke har fått tilstrekkelig omsorg.

Talsperson for New Democratic-partiet i Canada, Susan Leblanc, sier det er dypt bekymrende hver gang statistikken går opp.

- Vi vet at folk venter lenge på akuttmottakene.. Så når ventetiden ender med dødsfall, er det åpenbart det verste scenarioet.

Alexandra Rose, provinskoordinator i Nova Scotia Health Coalition, har uttalt at situasjonen er skummel.

- Vi må lure på, når er bristepunktet? Er det bristepunktet nå som noen har gått bort? Det var en meningsløs død, har hun sagt.

Elizabeth Smith-McCrossin, en lokal politiker, har i et brev til helseministeren i provinsen skrevet at hun krever en granskning av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer