Ventet på jobb - ble bombeoffer

Mannen på bildet over ble skadd fordi han var på feil sted til feil tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

33 andre uskyldige måtte dø fordi selvmordsbomberen sprengte seg sjøl i lufta på et sted han ikke hadde planlagt. Det var tidlig morgen i Saddam Husseins hjemby Tikrit i går. En selvmordsbomber var på vei til en politistasjon for å sprenge seg sjøl og irakiske politifolk i lufta. Han ble oppdaget og kjørte bilen mot en markedsplass. Der ventet flere titalls sjiamuslimske dagarbeidere fra Sør-Irak på mulige arbeidsoppdrag.

I stedet ble de selvmordsbomberens ofre.

-  Jeg sto i nærheten. Plutselig var området fullt av døde kropper og dammer av blod, sa politisersjant Khalaf Abbas til nyhetsbyrået AP. Om lag 70 mennesker ble skadd.

74 drept

Volden i Irak trappes stadig opp. I går ble minst 74 mennesker drept i en serie angrep flere steder i Irak. Som vanlig rammet selvmordsbomberne både politifolk, militære og sivile.

Minst 32 ble drept ved et av hærens rekrutteringssentre i byen Hawija da en mann med eksplosiver festet til kroppen klarte å snike seg forbi vaktpostene utenfor senteret. Minst 35 mennesker ble skadd.

Da bomba gikk av, sto 150 menn i kø for å søke jobb i hæren. Det er fortsatt en gåte for politiet hvordan mannen klarte å komme gjennom sikkerhetssjekken og inn på området uten at bomba ble oppdaget.

Bilbomber

I Bagdad ble det gjennomført minst seks bombeangrep. Fire bilbomber gikk av i den irakiske hovedstaden. Bilbomben som gjorde mest skade, gikk av i bydelen Dora nær en politistasjon, hvor tre mennesker ble drept og ni skadd. I Yarmouk i vestre Bagdad eksploderte en bil med en selvmordsbomber bak rattet, på vei mot den lokale politistasjonen. En kvinne ble drept og tre politimenn skadd. I den østre delen av hovedstaden eksploderte en bilbombe ved et bakeri 100 meter fra en politipatrulje. Bare to sivile ble skadd i denne aksjonen, mens en rekke biler som sto i nærheten ble ødelagt.

Amerikanerne har gjentatte ganger sagt at de venter at bombeaksjonene vil avta. Først regnet de med at det ville bli stillere etter valget 30. januar. Så regnet de med at det ville trappes ned etter at nasjonalforsamlingen var på plass, og en ny regjering etablert. Deretter håpet de at det ville avta når sunnimuslimene hadde fått plass i regjeringen. Isteden har man fått en opptrapping av sabotasjer og selvmordsangrep.

Men irakiske myndigheter tror fremdeles på fred, i hvert fall sier de det.

-  Opprørerne slår vilt rundt seg fordi de vet at deres dager er talte, sier den irakiske regjeringstalsmannen Laith Kubba.

OFFER I <P />TIKRIT : Denne sjiamuslimske mannen oppholdt seg på et marked og ble ett av mange ofre for en selvmordsbomber i går morges.