Corona:

Ventet på oppdrag mens viruset herjet

Universitetssykehuset i Oslo ville hjelpe FHI med avgjørende virustesting. De måtte vente tre uker på oppdrag. I mellomtida angrep en mutert virusvariant Norge.

- KAN ENDE MED PORTFORBUD: Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at erfaring fra utlandet tilsier at hvis man ikke får kontroll på det muterte viruset, kan det ende med portforbud. Video: Suvatne og Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

Oslo Universitetssykehus (OUS) tilbød, etter det Dagbladet kjenner til, tidlig i januar å hjelpe Folkehelseinstituttet (FHI) med sekvensering av virusprøver.

Dagbladet kan nå fortelle at OUS måtte vente i tre uker på oppdrag fra FHI.

Først tirsdag formiddag, flere dager etter utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo, kunngjorde FHI at de skal samarbeide med OUS om sekvensering.

Mangelen på oppdrag skapte frustrasjon ved OUS, ifølge Dagbladets kilder. Situasjonen ble også tatt opp et internt krisemøte om coronasituasjonen ved OUS i helga, blir Dagbladet fortalt.

OUS har kapasitet til å sekvensere 800 prøver om dagen, noe som vil være til enorm hjelp i kampen mot coronaviruset i Norge.

- Kunne vært Danmark

Fram til og med 23. januar hadde FHI bare fått sekvensert 684 prøver tatt i desember og januar.

- Vi har vært i dialog med OUS fra første uken i januar, og har jobbet intensivt med å planlegge for hvordan vi kan inngå et slikt samarbeid parallelt med oppskalering av kapasitet og etablering av nye metoder internt. Det har vært flere møter underveis med OUS, sier Gun Peggy Knudsen, assisterende direktør ved FHI, til Dagbladet.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), er blant dem som mener arbeidet med å sekvensere virusprøver går for seint i Norge. Han peker blant annet på Danmark, som har gjennomført mye større grad av sekvensering enn Norge.

- Hvis man hadde brukt denne analysekapasiteten, ville man ha prøvesvaret på tre dager, og det er mye bedre enn to uker, sa viserektor ved Universitetet i Oslo (UIO), Per Morten Sandset, til NRK i formiddag.

- Jeg tror vi kunne ha hatt samme analysekapasitet som i Danmark. Minst, sa Sandset videre.

Disse reglene gjelder nå: Her er alle tiltakene

I går kunne Dagbladet fortelle at helsedirektør Bjørn Guldvog snudde i sin vurdering av hytteforbudet etter at statsminister Erna Solberg (H) gikk på TV og kunngjorde forbudet.

Budsjettdebatt

For at forskerne skal kunne vite om nye mutasjoner gjør koronaviruset mer smittsomt eller vaksinene mindre effektive, må virusprøver gensekvenseres etter hvert som nye varianter dukker opp.

Dagbladet skrev tidligere i dag at flere nå refser ostehøvekuttene regjeringen har pålagt FHI de siste åra.

Høie ble konfrontert med en uttalelse FHI-direktør Camilla Stoltenberg ga til VG søndag, der hun antydet at kutt i budsjettene mellom 2015 og 2019 kunne være noe av forklaringen på hvorfor Danmark tester flere koronaprøver for mutasjoner enn Norge.

Høie avviste forklaringen.

Krisestøtte til FHI

Som Dagbladet meldte tidligere i dag, stiller både Arbeiderpartiet og Senterpartiet seg likevel positive til en rask krisestøtte til FHI for å bedre de økonomiske vilkårene til instituttet i møte med pandemien.

- Poenget er at i Danmark så har den danske søsterorganisasjonen til FHI fått ganske betydelige bidrag fra eksterne fond, nettopp for å ha kapasitet på dette området - av helt andre årsaker enn pandemiovervåking, sier Bent Høie.

- Står ikke til troende

Uttalelsen får både Senterpartiet og SV til å reagere kraftig.

- Det står ikke til troende. Bent Høie sier to ting. Han sier på den ene siden at Danmark får til mer fordi de har mer penger, samtidig sier han at FHI får til mer fordi de har mindre penger. Jeg tror ikke det er så mange som følger ham på det, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

For treårsperioden 2016 - 2018 ble FHI pålagt å kutte 20 prosent av bevilgningen fra Helse- og omsorgsdepartementet, ifølge Dagens Medisin.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer