Corona:

Ventet på oppdrag mens viruset herjet

Universitetssykehuset i Oslo ville hjelpe FHI med avgjørende virustesting. De måtte vente tre uker på oppdrag. I mellomtida angrep en mutert virusvariant Norge.

- KAN ENDE MED PORTFORBUD: Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at erfaring fra utlandet tilsier at hvis man ikke får kontroll på det muterte viruset, kan det ende med portforbud. Video: Suvatne og Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oslo Universitetssykehus (OUS) tilbød, etter det Dagbladet kjenner til, tidlig i januar å hjelpe Folkehelseinstituttet (FHI) med sekvensering av virusprøver.

Dagbladet kan nå fortelle at OUS måtte vente i tre uker på oppdrag fra FHI.

Først tirsdag formiddag, flere dager etter utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo, kunngjorde FHI at de skal samarbeide med OUS om sekvensering.

Mangelen på oppdrag skapte frustrasjon ved OUS, ifølge Dagbladets kilder. Situasjonen ble også tatt opp et internt krisemøte om coronasituasjonen ved OUS i helga, blir Dagbladet fortalt.

OUS har kapasitet til å sekvensere 800 prøver om dagen, noe som vil være til enorm hjelp i kampen mot coronaviruset i Norge.

- Kunne vært Danmark

Fram til og med 23. januar hadde FHI bare fått sekvensert 684 prøver tatt i desember og januar.

- Vi har vært i dialog med OUS fra første uken i januar, og har jobbet intensivt med å planlegge for hvordan vi kan inngå et slikt samarbeid parallelt med oppskalering av kapasitet og etablering av nye metoder internt. Det har vært flere møter underveis med OUS, sier Gun Peggy Knudsen, assisterende direktør ved FHI, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer