SÅ PÅ BUSSEN I EN TIME: Ambulansepersonellet som var først på stedet fikk ordre om å ikke nærme seg bussen der man fryktet en knivdesperado holdt passasjerer og sjåfør som gisler. De ankom åstyedet 17.50. Politiet var på stedet 18.48. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SÅ PÅ BUSSEN I EN TIME: Ambulansepersonellet som var først på stedet fikk ordre om å ikke nærme seg bussen der man fryktet en knivdesperado holdt passasjerer og sjåfør som gisler. De ankom åstyedet 17.50. Politiet var på stedet 18.48. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Ventet på politiet i en time ved drapsbussen: - Minuttene ble veldig lange

Ambulansene ankom åstedet klokka 17.50, nesten en time før politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 17.21 i går kom første melding om bussdramaet i Årdal. Den gikk ut på at en buss var involvert i en trafikkulykke. Helse Førde tar selvkritikk på at de ikke varslet politiet før klokka 17.35.

Klokka 17.40 nådde første varsel om at det ikke var en trafikkulykke 113-sentralen. Meldingene inn til AMK-sentralen gikk ut på at en mann med kniv var sett inne i bussen. En annen melder fortalte at det virket som om noen hadde tatt gisler i bussen. En annen meldte at en person hadde forskanset seg, får Dagbladet bekreftet.

- Da situasjonen endret seg fra å være en melding om en trafikkulykke til en mulig gisselsituasjon bestemte jeg at vårt ambulansepersonell ikke skulle ta seg til og inn i bussen. Slike oppdrag er det politiet som skal håndtere, sier beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde til Dagbladet.

- Lange minutter To ambulansebiler med til sammen fire personer ble sendt til åstedet. De var på plass klokka 17.50, viser AMK-loggen, opplyser Sæbø. Et ambulansehelikopter landet også i nærheten med et mannskap på tre personer.

Politiet ankom åstedet med første patrulje klokka 18.48.

Sæbø kritiserer ikke politiets responstid, men beskriver at det ble lenge å vente for ambulansepersonellet på stedet.

- Minuttene ble veldig lange. Det er profesjonelle folk som bare ønsker å gjøre sitt ytterste for å hjelpe personer i nød, sier Sæbø.

LANGE MINUTTER: Beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde sier ambulansepersonellet på stedet fikk ordre fra ham om å ikke nærme seg bussen da de forsto at det ikke dreide seg om en trafikkulykke, men en muligens gisselsituasjon. Foto: Lotteritilsynet
LANGE MINUTTER: Beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde sier ambulansepersonellet på stedet fikk ordre fra ham om å ikke nærme seg bussen da de forsto at det ikke dreide seg om en trafikkulykke, men en muligens gisselsituasjon. Foto: Lotteritilsynet Vis mer

Mens de sto og så på bussen fra trygg avstand visste de ikke om det var skadde, levende eller døde personer om bord. De sto så nære at de kunne se en person i bussen som antas å være den pågrepne asylsøkeren (30).

- Når det er oppdrag hvor kniv eller andre våpen er involvert skal ikke ambulansepersonell gå først inn i situasjonen da de kan utsette seg selv og andre for fare. Dette forholdt ambulansepersonellet på stedet seg til, sier Sæbø til Dagbladet.

- Forferdelig Brannmannskapene fikk melding fra Helse Førde klokka 17.33 og ankom åstedet litt etter ambulansene. Klokka 18.47, bare minuttet før politiets ankomst, valgte brannmannskaper å overmanne knivmannen og holdt ham til politiet tok over.

- Nødetatene har forskjellige instruks og oppgaver. Samtidig er det en forventning om at noe må gjøres selv om det kanskje er en annen etats oppgave. Slik føltes det nok i denne situasjonen. Det føltes selvfølgelig forferdelig å ikke kunne gjøre noe siden det da var så uavklart, sier Sæbø, som sier ambulanse og politi er forskjellig organisert og at det kan være med på å forklare den store forskjellen i responstiden i enkelte tilfeller.

- Det er bare sånn det er, sier han.

- Ikke fornøyd Politiet i Sogn og Fjordane sa på en pressekonferanse i ettermiddag at de forstår det blir stilt spørsmål om responstida.

- Vi ønsker derfor en full gjennomgang av vår håndtering av denne hendelsen. Vi forstår at folk stiller spørsmålstegn med en responstid på en time og elleve minutter, sa politimester Ronny Iden på pressekonferansen.

- Vi er ikke fornøyd med den responstiden.

Han sier dette ikke betyr at politiet ikke har gjort sitt beste, men at de nå vil gå gjennom deres behandling av saken.

- Klokka 17.38 rykket den nærmeste patruljen fra Lærdal ut etter å ha fått melding om hendelsen. De valgte å kjøre over Filefjell og Tyin. Denne patruljen var ikke bevæpna, sa han.

DREPT: Margaret Molland Sanden (19) var et av ofrene som ble drept på Valdresekspressen i går. Foto: Privat
DREPT: Margaret Molland Sanden (19) var et av ofrene som ble drept på Valdresekspressen i går. Foto: Privat Vis mer