Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ventet på presseshow

En samlet opposisjon mener KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad motsier seg selv og har redusert troverdighet. Selv mener Ropstad han har handlet uvanlig raskt.

- UNORMALT RASKT: KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad mener han publiserte den kritiske rapporten unormalt raskt - stikk motsatt av det opposisjonen mener. Video: Lars Eivind Bones/Jørgen Gilbrant Vis mer

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) satt i ni dager på en knusende rapport over hvordan tjenestene for sårbare barn har fungert under coronakrisen før han offentliggjorde den. Det var NRK som meldte at rapporten hadde blitt liggende i over ei uke.

Rapporten konkluderer med at «nesten alle tjenester har satt i gang smitteverntiltak som er vesentlig strengere enn de råd FHI gir». Koordineringsgruppen, som skrev rapporten, har laget en ny rapport om tiltak som vil bli offentliggjort i morgen.

I går kveld begjærte barneombudet innsyn i tiltakene gruppen foreslår for å kunne lese den før regjeringen kommer med sin konklusjon.

Et av hovedproblemene ifølge rapporten var for mye bruk av hjemmekontor i tjenestene som skal være førstelinjen overfor sårbare barn og unge, til tross for at det smittevernmessig ifølge FHI var uproblematisk å ha møter og drive oppsøkende virksomhet.

- Manglende Ropstad-alarm

Ropstad møtte i dag i Stortingets spørretime og fikk blant annet spørsmål fra Frp-representat Silje Hjemdal om hvorfor han ventet i ni dager med å publisere rapporten:

Ventet Ropstad for å få tid på regjeringens daglige pressekonferanser?

- Det er umulig å få et svar på hvorfor det har tatt så lang tid og hvorfor tiltakene holdes hemmelige. Det er grunn til å tro at rapporten kom unødvendig seint fordi regjeringen ønsket å rydde plass på sin daglige pressekonferanse, sier SV-leder Audun Lysbakken

- Du tror han holdt tilbake den kritiske rapporten fordi han var i pressekonferansekø?

- Når du får det spørsmålet og ikke svarer, er jeg redd for at det er tilfellet. Ropstad har fått to muligheter i dag, i Stortinget og på radioen til å avkrefte det, uten at han gjør det. Det store spørsmålet her er at Ropstad kommer ut og sier «det haster å gjøre noe, nå må vi slå alarm her», og så viser det seg at han har sittet på disse opplysningene lenge uten å slå alarm. Dette rammer Ropstads troverdighet, fortsetter Lysbakken.

Ropstad-innrømmelse

Dagbladet møtte Ropstad i etterkant av spørretimen og gir ham en ny mulighet til å avklare hvorfor det tok ni dager å publisere rapporten som slo alarm om tjenestene til sårbare barn og unge.

- Tok det mer tid å offentliggjøre rapporten fordi du sto i kø for å komme på regjeringens pressekonferanse?

- Nei, jeg ventet til å få avklart og ta beslutninger for å offentliggjøre den. Da beslutningen var tatt, valgte vi å offentliggjøre den. Dette tok veldig kort tid og det er helt normal prosedyre i departementet når underliggende direktorat gjør en jobb og utfører et faglig oppdrag og gir innspill, så gjør departementet sine vurderinger og gir sine innspill før statsråden offentliggjør den, svarer Ropstad.

- Så du kan helt avvise at det handlet om å få tid på pressekonferansen?

- Dette handlet for meg om både å få presentert rapporten på en god måte og å gi en tydelig bestilling, fordi jeg var så tydelig overfor kommunene om å prioritere tjenestene til barn og unge. Derfor var det også viktig å få lagt det fram på pressekonferansen.

- Så det var et visst element i at man måtte vente på pressekonferansen?

- Ja, men beslutningen om å presentere rapporten ble tatt rett i forkant, sier KrF-lederen.

Siv+Jonas+Audun

SV-leder Audun Lysbakken, Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder Siv Jensen har sammen flertall på Stortinget. Ingen av dem er imponert over Ropstads svar til Stortinget i dag.

På et tidspunkt mens Ropstad sto på talerstolen måtte Siv Jensen ta turen over til Jonas Gahr Støre i stortingssalen og slå oppgitt ut med armene.

- Siv Jensen kom bort til meg da Ropstad kritiserte Stortinget for å ville ta beslutninger og ikke drive kontroll med regjeringen og sa at det er jo nettopp det vi gjør, sier Støre til Dagbladet.

- Jeg tviler ikke på Ropstads personlige engasjement i denne saken, men rapporten er rett og slett for svakt fulgt opp. Det er ikke bare kommunene som har hatt for sterke coronatiltak ifølge denne rapporten, statlige familievernkontorer er stengt ned uten grunn, påpeker Støre.

Ropstad gjentok flere ganger at det er viktig i kriser å følge normal saksgang. Det får troikaen Lysbakken, Støre og Jensen til å stusse.

- Hvorfor har regjeringen da behov for en coronalov? spør Jensen, og fortsetter:

- Ropstad har mer eller mindre bekreftet at det tok så lang tid å offentliggjøre rapporten fordi han ventet i kø for å presentere den på regjeringens daglige presseshow. Det holder ikke når vi eksempelvis ser at Barneombudet må be om innsyn i dokumenter for å få klarlagt situasjonen, sier Jensen med henvisning til Dagbladets sak onsdag.

Ropstad: - Unormalt tidlig

Da Ropstad presenterte rapporten kritiserte han blant annet kommunene for å ha hatt for sterke coronatiltak, som er et av hovedpoengene i rapporten om de sårbare barna.

- Burde du ikke slått alarm umiddelbart og ikke vente i minst ni dager?

- Alarmklokkene hos oss gikk mye tidligere. Vi ga tydelig beskjed til kommunene allerede før påske om at de må slippe flere sårbare barn inn i skolene. Helseministeren har gjentatt flere ganger at kommunene må prioritere barn og unge. Dette var beskjeder vi var kjent med og som vi hadde gitt ut. Rapporten var mer med å stadfeste at situasjonen er alvorlig for de sårbare barna, sier Ropstad.

- Så offentligheten og kommunene hadde fått med seg at man hadde tatt for hardt i på smitteverntiltakene i disse tjenestene?

- Ja, det er jeg ganske overbevist om at de som var opptatt av dette, rektorer, lærere, hadde fått tydelig beskjed om at sårbare barn skulle være i skolen. Samtidig har vi gitt ut veiledere til barnevern, helsestasjoner og så videre.

- Blir det dårligere beslutninger av å gjøre en rapport offentlig tilgjengelig og at man får en offentlig debatt før du og regjeringen bestemmer dere?

- Vi er opptatt av offentlighet og åpenhet.

- Hvorfor publiserer du ikke rapportene da?

- Vi har behov for å gå gjennom rapporten før den presenteres. For å si det sånn, det som er unormalt i denne situasjonen er at vi har lagt fram disse rapportene så tidlig, sier Ropstad.

- Ikke hørt noe

Ropstad får kraftig motbør for at kommunene var godt informert og ivaretatt fra Arbeiderparti-ordførerne i Stavanger og Trondheim.

- Som Norges fjerde største by har vi ikke hørt noe som helst fra ministeren. Vi ser at regjeringen nå kommer med en ny tilskuddspakke, men også denne virker altfor forsiktig. Vi er opptatt av de barna som er under tiltak hos barnevernet, men også de mange barna som ikke er i det systemet, men som trenger hjelp til å skape sosiale nettverk og som trenger oppfølging av solide voksenpersoner, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), som forteller at kommunen på eget initiativ har satt av 30 millioner til sommertiltak.

Ordfører-veteran Rita Ottervik (Ap) i Trondheim reagerer sterkt på Ropstads virkelighetsbeskrivelse.

- Jeg er meget overrasket over det som kommer fra Ropstad. Det statlige barne- og familievernet gikk i dvale med hjemmekontor umiddelbart når coronatiltakene ble satt i verk. Ute i kommunene ble barn og familier i en sårbar situasjon overlatt til kommunene som måtte bemanne opp for å ta av trøkket da skoler og barnehager ble stengt. Man fikk ikke hjelp fra de statlige tjenestene, sier Ottervik.

Jonny Berg, regiondirektør i Bufetat region Midt-Norge, reagerer sterkt på ordfører Rita Otterviks beskrivelse.

I et tilsvar sendt til Dagbladet skriver han følgende:

Styrket akutt-tilbud under koronapandemien

I saken, «Ventet på presseshow» i Dagbladet torsdag 7.mai, kritiserer ordfører i Trondheim kommune, Rita Ottervik det statlige barne- og familievernet. Hun mener vi gikk i dvale med hjemmekontor umiddelbart når coronatiltakene ble satt i verk og at de ikke fikk hjelp fra de statlige tjenestene.

Denne beskrivelsen kjenner vi oss ikke igjen i.

Barnevernsinstitusjonene i region Midt-Norge har hatt full drift i hele perioden og ingen nedsatt tilgjengelighet. Barn og unge i våre tiltak har hatt tett og god oppfølging i hele perioden, og vi har satt inn flere ressurser på dagtid for å sikre god skoleoppfølging da skolene ble stengt.For å være enda bedre rustet til å ivareta forespørsler fra kommunene styrket vi tidlig akuttkapasiteten vår og vi har i hele perioden ivaretatt bistandsplikten og gitt forsvarlige tjenester. Utvidelsen av akuttkapasiteten har vi fått til i nært samarbeid med private barnevernsaktører.

Når det gjelder familievernet så ble det tidlig besluttet nasjonalt at de skulle stenges på grunn av smittevernhensyn. Vi fikk i den forbindelse mange tilbakemeldinger på at dette tilbudet måtte åpne igjen, og ut fra dette ble denne beslutningen endret og familievernkontorene ble tilpasset med noe redusert drift. Familievernkontorene er nå åpne både for konsultasjoner på telefon via digitale plattformer og ansikt til ansikt på kontorene.

Ingen av oss har stått i en slik situasjon som denne tidligere så vi vil nok alle ta med oss lærepunkter fra det som skjedde i den tidligste fasen av pandemien

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!