SKUTT TRE GANGER: Da politiet rykket ut etter skytingen ved utestedet Biblos på Jernbanetorget i Oslo 1. oktober 2009, lå en 18 år gammel mann igjen på bakken med tre skudd i kroppen. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SKUTT TRE GANGER: Da politiet rykket ut etter skytingen ved utestedet Biblos på Jernbanetorget i Oslo 1. oktober 2009, lå en 18 år gammel mann igjen på bakken med tre skudd i kroppen. Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer

Ventet på soning for drapsforsøk, ranet kiosk med pistol

En 28-åring som i fjor ble dømt for å ha skutt en mann tre ganger på åpen gate i Oslo i 2009, var ennå ikke innkalt til soning da han i februar i år begikk et væpnet ransforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 28 år gammel mann som i 2009 var nær ved å drepe en 18-åring med fem pistolskudd etter en krangel ved Jernbanetorget i Oslo, ble lørdag 2. februar pågrepet etter å ha begått et mislykket, væpnet ran av en kiosk på Grønland i Oslo.

28-åringen ventet da fremdeles på å bli innkalt til soning av drapsforsøkdommen.

Skjøt fem ganger Lagmannsretten fant det i fjor bevist at 28-åringen må ha regnet med at skuddene ville føre til at offeret ble drept og slo fast at også tilfeldige forbipasserende i Oslo sentrum kunne ha blitt skutt.

«Det vises til siktedes forfølgning av og skyting mot fornærmede etter det første skuddet i leggen, som viser et klart og vedvarende forsett om å ramme ham sterkere enn det skuddet i leggen gjorde. Det er også skjerpende at skytingen skjedde på offentlig sted med mange personer i umiddelbar nærhet. Dette skapte betydelig fare for å ramme andre enn fornærmede», heter det i dommen.

Etter å ha anket en tingrettsdom i september 2011, ble 28-åringen i Borgarting lagmannsrett 5. september i fjor dømt til seks og et halvt år fengsel for drapsforsøk og trusler, en dom som ble rettskraftig i Høyesterett i starten av desember.

Likevel var mannen ennå på frifot to måneder seinere, og hadde igjen skaffet seg skytevåpen.

Drapstruet politifolk De siste åtte åra har mannen havnet i trøbbel en rekke ganger, blant annet for narkotikabesittelse og trusler, men har etter det Dagbladet forstår aldri sonet lengre perioder i fengsel.

I januar 2009, noen måneder før skytingen, var norskalgerieren blant de voldelige demonstrantene som kastet brostein på politiet under de dramatiske Gaza-opptøyene i Oslo sentrum, noe han seinere ble dømt til fengsel for.

28-åringen er tidligere også dømt for å ha truet en politimann fra oslopolitiets gjengprosjekt under en pågripelse i 2008, da han  sa at han ville skjære over halsen på tjenestemannen og «ikke ville nøle med å skyte politiet».  Da han i 2010 ble pågrepet og besluttet varetektsfengslet, truet han med hevn mot en politiadvokat: «jeg skal pule aktor i saken og drepe henne etterpå fordi jeg er uskyldig dømt».

I 2011 var 26-åringen én av fem menn som utga seg for å være fra politiet da de tok seg inn i en leilighet i Oslo og overfalt tre menn blant annet ved å rette en revolver mot panna til leilighetseieren.

Ikke uvanlig Politiadvokat Leif Morten Eide ved Oslo politidistrikt opplyser at drapsforsøksaken ble sendt politiets domskontor rundt to måneder etter høyesterettsdommen -  da 28-åringen for lengst var pågrepet i den ferske ranssaken.

- Etter ankerunden i Høyesterett gikk dommen via Riksadvokaten og statsadvokaten til politiet, der det er en del som må gjøres i forbindelse med fullbyrdelse. Saken kom inn til meg i januar, da skulle vi kvittere ut beslag og sørge for at saken var gjort opp. I midten av februar ble saken sendt domskontoret, sier Eide til Dagbladet.

Ifølge ham er tidsbruken ikke ekstraordinær.

- Det er ikke spesielt uvanlig at det tar to måneder, selv om vi bestreber å få rettskraftige dommer fullbyrdet raskt. Skal man unngå dette må den dømte sitte varetektsfengslet helt fram til rettskraftig dom, noe som ikke er vanlig, sier politiadvokaten.

28-åringens forsvarer, advokat Marius Oscar Dietrichson ved Advokatfirmaet Furuholmen, opplyser at mannen nå har tilstått forsøket på kioskran og at han snart skal overføres fra varetektsfengsling til soning av drapsforsøkdommen.

- Det er en del av bildet at drapsforsøket han er dømt for var veldig hendelsesstyrt og langt fra planlagt. Det var ingen indikasjoner på at han skulle begå ny kriminalitet. Generelt sett bør dommer fullbyrdes så raskt som mulig, sier Dietrichson.