SKYTING PÅ LAMBERTSETER: Her stopper Oslo-politiet tre biler i St. Hallvards gate etter skyting på Lambertseter natt til 12. mars i år. Nå står de tiltalte i Oslo tingrett. Mandag var det noen som ville "snakke" med dem midt i Oslo sentrum foran tinghuset. Foto: Tipser.
SKYTING PÅ LAMBERTSETER: Her stopper Oslo-politiet tre biler i St. Hallvards gate etter skyting på Lambertseter natt til 12. mars i år. Nå står de tiltalte i Oslo tingrett. Mandag var det noen som ville "snakke" med dem midt i Oslo sentrum foran tinghuset. Foto: Tipser.Vis mer

Ventet på tiltalte med hammer og metallrør

Slåsskamp foran Oslo tinghus. Skulle «snakke» med tiltalte i alvorlig våpensak.

Med hammer og metallrør som våpen barket to grupperinger med unge menn sammen i slagsmål foran Oslo tinghus ved rettsdagens slutt mandag.

- En ungdom i slutten av tenårene ble kjørt til legevakt for sjekk. Skaden skal ikke ha vært alvorlig alvorlig. Slagsmålet skal ha hatt tilknytning til en pågående sak i Oslo tingrett, opplyser operasjonsledere Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Den tre uker lange rettssaken omfatter sju menn i alderen 19 til 36 år, alle tiltalt for grov overtredelse av våpenloven og for «graverende befatning med skytevåpen».

Tiltalen omfatter blant annet flere skudd mot en boligblokk i bydelen Lambertseter og skarpe skudd gjennom vindu i en ungdomsklubb samme sted.

Det er kjent at minst to grupperinger står mot hverandre blant de sju tiltalte, og at de har sympatisører på hver sin side utenfor tiltalebenken.

Ventet på tiltalte og venner

Ingen av de tiltalte sitter i varetekt, og Dagbladet får opplyst at «noen» åpenbart ventet på tiltalte og venner da de skulle dra fra tinghuset mandag ettermiddag.

- Politiet har beslaglagt en hammer, og vitner har fortalt at det også ble brukt metallrør i slagsmålet, sier operasjonsleder Jøkling, som beskriver antallet involverte til «nærmere ti».

Flere politipatruljer var i nærheten og kom raskt til plassen foran tinghuset etter at politiet hadde fått flere telefoner om hva som bygde seg opp.

- Ingen ble pågrepet. Men det kommer flere anmeldelser. De involverte var fra slutten av tenårene til begynnelsen av 30-årene, sier politiets operasjonsleder.

- Ikke min klient

Dagbladet har vært i kontakt to av forsvarsadvokatene i den pågående rettssaken.

- Jeg kan ikke kommentere noe som framstår som en uoversiktlig situasjon, sier advokat Jacob Ringsrød.

Advokat Jørgen Mowinckel var fortsatt i rettslokalet da slagsmålet startet.

- Jeg så ikke selv hva som skjedde. Jeg har ikke fått noen henvendelse om at min klient skal være blitt angrepet eller involvert, sier Mowinckel til Dagbladet.

- Har det vært trusler eller uro i selve rettssaken ?

- Nei, ikke som jeg har registrert, sier advokat Jørgen Mowinckel.